Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta ucierane

Ciasto cynamonowe z dżemem

Listopad 21, 2016 , 8149 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto cynamonowe z dżemem o mocnym aromacie i wyrazistym smaku. Doskonałe na jesienno-zimowe wieczory do herbaty. Proste w przygotowaniu z niewielką ilością składników, które na pewno masz w domu.

Ciasto jest wilgotne o mocnym cynamonowym aromacie i lekko kakaowym smaku. Dosyć długo zachowuje swoją świeżość i można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Dobrze smakuje z odrobiną dżemu lub kleksem bitej śmietany. Ciasto cynamonowe z dżemem możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową  lub podawać bez dodatków.

Przed pieczeniem możesz urozmaicić ciasto i dodać odrobinę drobno posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek.

Dosyć mięsiste w konsystencji i raczej nie należy do lekkich ciast. Podczas pieczenia ciasta wydobywa się cynamonowy aromat, który na długo utrzymuje  się w domu i tworzy świąteczny klimat.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

ciasto cynamonowe

CIASTO CYNAMONOWE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki dżemu np. porzeczkowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz cynamonem. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodać powoli olej oraz dżem. Naprzemiennie dodajemy przesiane suche składniki i mleko w niedużych porcjach. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o wym. 20×10 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

ciasto cynamonowe
ciasto cynamonowe
ciasto cynamonowe
ciasto cynamonowe
ciasto cynamonowe

  • aniasnutka@gmail.com

    Dzień dobry :).
    Czy można zamienić olej rzepakowy na cos innego np. olej kokosowy oliwę czy masło, ponieważ olej rzepokowy nie jest zdrowy a jednak 1/3 szklanki to nie tak mało moim zdaniem.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zamień go na olej kokosowy :)

  • Kasiek

    Czy mozna uzyc tez oleju roslinnego ??

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Można :)

Może to Cię zainteresuje