Znajdź swój przepis

Nutella z kaszy jaglanej

25 listopada, 2016

Domowa nutella z kaszy jaglanej, czyli zdrowsza wersja znanego kremu czekoladowego. Pyszny czekoladowy smak z aromatem podprażonych orzechów laskowych. Doskonały krem na kanapki, naleśników, placuszków lub jako deser.

Kasza jaglana znana przede wszystkim z właściwości zasadotwórczych, przeciwzapalnych, rozgrzewających. Nie zawiera glutenu przez co polecana jest dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Kasza jaglana może mieć gorzki posmak, jeśli ugotuje się ją w zły sposób. Znam na to dwa patenty: kaszę należy wypłukać w zimnej i następnie w ciepłej wodzie. Drugi sposób to podprażenie jej na suchej patelni lub rondelku następnie zalanie wrzątkiem. Do kaszy zawsze dodajemy odrobinę oleju lub oliwy będzie delikatniejsza w smaku. Gotujemy 12-15 min, następnie zostawiamy pod przykryciem 15 min, aby „doszła” do odpowiedniej miękkości.

Nutellę z kaszy jaglanej możesz wykonać tylko na gorzkiej czekoladzie lub dodać 50 g gorzkiej i 50 mlecznej. W zależności jak bardzo lubisz słodkie kremy.

Składniki należy dobrze zmiksować z kaszą, aby uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.

Nutella z kaszy jaglanej to przepyszny sposób na przemycanie cennych składników w diecie dzieci, doskonała na zdrowe i smaczne śniadanie. Nadaje się do nadziewania naleśników zamiast słodkiego dżemu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

nutella z kaszy jaglanej

DOMOWA NUTELLA Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 200 g kaszy jaglanej, suchej
  • 500 ml wody, gorącej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru brązowego (zamiennie ksylitolu, syropu z agawy)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • odrobina oliwy
  • 2-3 łyżki mleka krowiego, roślinnego, migdałowego (opcjonalnie)

Orzechy prażymy na suchej patelni. Następnie zawijamy w ręcznik papierowy i pocieramy, aż odpadnie skórka. Dokładnie mielimy. Kaszę prażymy w rondelku przez 2 minuty, następnie wlewamy gorącą wodę oraz oliwę i gotujemy na niewielkim ogniu przez 12-15 min (nie mieszamy). Po tym czasie zostawiamy pod przykryciem na 15 min, następnie zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, układamy miseczkę żaroodporną z połamaną czekoladą i lekko mieszając roztapiamy). Ostudzoną kaszę miksujemy razem z pozostałymi składnikami. Zbyt gęstą masę możemy lekko rozrzedzić mlekiem. Przechowujemy w lodówce.

nutella z kaszy jaglanej nutella z kaszy jaglanej nutella z kaszy jaglanej nutella z kaszy jaglanej

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy proporcja mleka na pewno jest podana prawidłowo? moja nutella wyszła tak gęsta że nie mogłam jej zmiksować blenderem, który ciągle się grzał. Dolewałam więc dużo większe ilości niz podane 2-3 łyżki

    1. W dużym stopniu zależy konsystencja od suchości kaszy. Dodaj więcej mleka i powinno być ok :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x