Ciasto japonka


Japonka to połączenie makowca japońskiego z lekką pianką śmietankową oraz musem jabłkowym zatopionym w galaretce. Pyszne połączenie trzech warstw, które zaskakują swoimi smakami i pięknym kolorem. Doskonałe ciasto na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Podstawę ciasta, czyli makowiec japoński wykonujemy w tradycyjny sposób. Pozbawiony jest mąki, dzięki czemu mogą go jeść osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasto przepełnione jest makiem, ale nie jest suche. Przepyszne, wilgotne i nie jest ciężkie.

Piankę wykonałam na bazie kremowego serka śmietankowego, który jest zmielony. Ja użyłam serka Philadelphia, ale może być to także serek z Piątnicy. Ważne, aby był gęsty i kremowy.

Na wierzch ciasta dałam drobno starte jabłka w połączeniu z galaretką. Jabłka możesz także zastąpić brzoskwiniami z puszki, efekt będzie równie smaczny.

Japonka to idealne ciasto na świąteczny stół. Pięknie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim zachwyca smakiem i nie jest zbyt sycące. Spokojnie można zjeść drugi kawałek. Warstwa makowa doskonale łączymy się z leciutką pianką i warstwą jabłkową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

ciasto japonka

CIASTO JAPONKA

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

  • 200 g maku, zmielonego
  • 4 jajka
  • 500 g jabłek, startych na tarce
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji

SKŁADNIKI NA PIANKĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 250 g serka śmietankowego, mielonego np. Philadelphia
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka gorącej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

  • 300 g jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temp. pokojowej.
Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka na tarce o grubych oczkach odciśnięte z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt. Miksujemy po dodaniu każdego składnika tylko do połączenia. Białka miksujemy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o wym. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą (możemy je podzielić lub połączyć razem) i mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.
Serek w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz wlewamy 1 szklankę galaretki lekko tężejącej. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta makowego. Wkładamy do lodówki na około 15-30 min. do ścięcia.
300 g jabłek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałą galaretką. Delikatnie wykładamy na warstwę serową. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka
ciasto japonka

wydrukuj teraz