Ciasteczka śnieżne kule


Mocno orzechowe ciasteczka śnieżne kule o niesamowicie delikatnej i kruchej konsystencji. Mocno słodkie kuleczki obtoczone w cukrze pudrze. Moje ulubione ciasteczka, które niedawno odkryłam.

Ciasteczka przygotowujemy z orzechami włoskimi i nie zamieniamy ich na inne. Orzechy włoskie nadają niesamowitego smaku i aromatu ciasteczkom.

Ciasteczka formujemy w niewiele mniejsze kuleczki od orzecha włoskiego, pieczemy i obtaczamy w cukrze pudrze. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były mniej słodkie nie dodawaj do ciasta cukru lub go zmniejsz.

Po upieczeniu przechowujemy je w szczelnym pojemniku, aby nie wyschły. Ciasteczka mogą leżeć nawet do tygodnia.

Śnieżne kule idealnie będą prezentować się na świątecznym stole i w Boże Narodzenie na pewno będą smakowały rodzinie i gościom.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciastka sniezne kule

CIASTECZKA „ŚNIEŻNE KULE”

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  • 240 g mąki tortowej
  • 240 g orzechów włoskich
  • 220 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. esencji)
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtoczenia

Orzechy dokładnie mielimy. Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Rozdrabniamy w malakserze lub siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zmielone orzechy, ekstrakt, cukier, sól. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folia i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki (troszkę mniejsze niż orzechy włoskie) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-18 min, aż lekko się zarumienią. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze (nie przesiewamy). Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

ciastka sniezne kule
ciastka sniezne kule
ciastka sniezne kule
ciastka sniezne kule

wydrukuj teraz