Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tłusty czwartek

Faworki pieczone

Styczeń 23, 2017 , 10261 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Faworki pieczone w piekarniku bez smażenia w głębokim tłuszczu. Mniej kaloryczne od tradycyjnych, lżejsze o lekko chrupiącej konsystencji. Według mnie są bardziej suche od tradycyjnych faworków smażonych, ale i tak mi smakowały i z chęcią będę je piekła.

Faworki pieczone wykonujemy bardzo podobnie do tradycyjnych. Jedyną różnicą jest pieczenie zamiast smażenia.

Ciasto powinno być cienko rozwałkowane i wtedy będzie chrupiące. Przed wałkowaniem możesz je kilkanaście razy „pobić” wałkiem, dzięki temu uzyskasz bąbelki podczas pieczenia identyczne jak w tych smażonych.

Faworki pieczone najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem zaraz po upieczeniu. Idealne dla osób na diecie lub osób, które nie mogą jeść smażonych potraw.

Faworki pieczone w piekarniku mają kruchą konsystencję, natomiast tradycyjne mają chrupiącą. Są dosyć suche w odróżnieniu od smażonych. Maksymalnie można je przechowywać około 2 dni, potem twardnieją.

Faworki pieczone nie wszystkim smakują i niejedna osoba woli tradycyjne, ale mi smakowały obie wersje, ponieważ uwielbiam faworki w każdej postaci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na faworki i chrusty.

faworki-pieczone

FAWORKI PIECZONE

SKŁADNIKI NA FAWORKI:

ILOŚĆ: około 2 dużych talerzy

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (zamiennie jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka wódki lub octu
  • cukier puder do oprószenia

Składniki powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki lub całą noc. Następnie na podsypanej mąką stolnicy kilkanaście razu „uderzamy” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Wałkujemy ciasto na bardzo cienki placek o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy poziome pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

faworki-pieczone
faworki-pieczone
faworki-pieczone
faworki-pieczone
faworki-pieczone

Może to Cię zainteresuje