Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pączki, Tłusty czwartek

Pączki ziemniaczane

Luty 10, 2017 , 21778 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pączki ziemniaczane to kolejny przepis, który będzie idealnie pasował w nadchodzący tłusty czwartek. Wykonane na pół z mąką i ziemniakami. Pączki wychodzą bardzo puchate i utrzymują swoją świeżość nawet następnego dnia. Przepyszne z cukrem pudrem i dżemem w środku.

Pączki ziemniaczane można wykonać na ziemniakach, które zostały z obiadu. Wystarczy je przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Ziemniaki dodają pączkom większej wilgotności i utrzymują przez to dłużej świeżość. Duża ilość drożdży sprawia, że pączki są niesamowicie lekkie i puszyste. Natomiast dodatek żółtek sprawia, że ciasto jest delikatniejsze.

Tłustoczwartkowe pączki w nowej odsłonie na pewno zaskoczą nie jedną osobę i co ważne w cieście nie czuć smaku ziemniaków. Nie dość, że zawierają nie dużą ilość mąki to jeszcze masz kolejny sposób na to, aby nie marnować ziemniaków z obiadu.

Czy znasz coś lepszego od jeszcze ciepłego pączka z gorącym dżemem w środku? Ja nigdy nie odmówię, chociaż wiem, że wypadałoby poczekać do ostudzenia. Najlepszy smak pączków zawsze jest zaraz po usmażeniu. Obtaczaj je w cukrze pudrze, polukruj lub polej na wierzchu czekoladą. Pychota.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

pączki z ziemniakami

PĄCZKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki tortowej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki mleka, ciepłego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu

Wszystkie składniki (poza mlekiem) powinny być w temp. pokojowej.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy ziemniaki, jajko, żółtka, mleko, suche drożdże (ze świeżych wykonujemy rozczyn na bazie mleka, mąki, cukru tak aby miał konsystencję śmietany, zostawiamy do wyrośnięcia), cukier oraz sól. Mieszamy następnie zaczynamy wyrabiać dodając co chwilę roztopione jeszcze lekko ciepłe masło. Wyrabiamy około 10-15 min, na koniec dodajemy spirytus i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i owijamy folią. Zostawiamy na około 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Z ciasta odrywamy kawałki (około 50-60 g) . Lekko spłaszczamy każdy kawałek, na środek nakładamy odrobinę marmolady lub dżemu. Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy w kulkę. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką lub folią na 20-25 min. Po tym czasie na rozgrzanym oleju (180 C) smażymy z obu stron na rumiano pączki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie pudrujemy lub polewamy lukrem.

pączki z ziemniakami
pączki z ziemniakami
pączki z ziemniakami
pączki z ziemniakami
pączki z ziemniakami
pączki z ziemniakami

  • Joanna

    Wybrobowalam przepis i jestem zadowolona. Wyszly bardzo smaczne paczki.

Może to Cię zainteresuje