Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Ciastka brookies

Luty 17, 2017 , 3701 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciastka brookies to połączenie maślanych ciastek z jednej strony, natomiast z drugiej ciasteczek brownie. Bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie. Przepyszne połączenie dwóch smaków.

Wykonanie jest ich bardzo proste. Przygotowujemy jedno ciasto, dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy kakao. Dwie kuleczki z obu ciast łączymy w jedno i pieczemy.

Wychodzą przepyszne ciasteczka o dwóch smakach. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem ciasteczek maślanych oraz o smaku brownie.

Warstwa jasna ma słodki, maślany smak o waniliowym zapachu. Natomiast strona brownie jest już bardziej wilgotna, mocniejsza o kakaowym smaku.

Ciasteczka brookies nie wymagają od Ciebie zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu mogą być przechowywane nawet do 2 tyg. w szczelnym pojemniku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

brookies

CIASTKA BROOKIES

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek

  • 115 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka mąki tortowej + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 łyżka kakao, czubata
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz wanilię, miksujemy około 2 minut. Od razu do ciasta przesiewamy 1 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę oraz dodajemy sól. Wszystko razem miksujemy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie za pomocą małej łyżeczki nabieramy jasną oraz ciemną część i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy w kuleczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach od siebie. Każdą kuleczkę spłaszczamy dłonią na grubość około 0,5-1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. studzimy na kratce przez 10 in, następnie przekładamy do szczelnej puszki.

brookies
brookies

  • http://amandabutikzprzepisami.blogspot.com/ amanda-butikzprzepisami

    Piękne! :) Ciekawy pomysł na połączenie 2 smaków :)

  • podwojnaporcja.pl

    Super pomysł ;) Chętnie bym takich spróbowała ;)

Może to Cię zainteresuje