Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pączki, Porady, Tłusty czwartek

Pączki z jabłkami + 10 must have foremek do pieczenia

Luty 22, 2017 , 3213 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pączki z jabłkami to kolejny przepyszny pomysł do wykonania w tłusty czwartek. Pączki są delikatne, puszyste i lekkie z cudownym nadzieniem jabłkowym. Druga część postu to moja subiektywna lista 10 foremek do pieczenia, które warto mieć w swojej kuchni na start.

Pączki dzięki zmiksowaniu żółtek z cukrem i dodaniu do ciasta zyskują jeszcze większą puszystość i lekkość. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno poradzi sobie z nim każdy.

Zamiast dżemu lub marmolady do środka dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka z cynamonem. W połączeniu z ciastem drożdżowym tworzą niesamowitą kompozycję smaku. Cynamon nadaje przepięknego aromatu.

Ciepły pączek i w środku ciepłe nadzienie z jabłek to jest to w tłusty czwartek. Paczki z jabłkami możesz obtoczyć w cukrze pudrze lub polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy w tłusty czwartek.

pączki przepis

PĄCZKI Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA PĄCZKI:

  • 500 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 2/3 szklanki mleka, ciepłego
  • 4 żółtka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cydru
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 3 jabłka, średnie
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cydru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • cukier puder lub lukier
  • olej do smażenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże lub rozczyn wykonany ze świeżych drożdży*. Żółtka miksujemy razem z cukrami na puszystą masę, dodajemy do mąki. Wlewamy mleko, cydr oraz dodajemy sól. Chwilę mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo roztopiony tłuszcz (może być lekko ciepły). Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe ciasto zostawiamy w misce, owijamy folią spożywczą i zostawiamy do napuszenia na około1,5 godz.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, aż do odparowania soku i miękkości jabłek (u mnie około 15 min). Zostawiamy do wystudzenia.
Napuszone ciasto wykładamy na oprószoną mąką tortownicę. Następnie odrywamy kawałki ciasta (około 70g), lekko spłaszczamy. Nakładamy łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi i formujemy okrągłe pączki. Gotowe kulki przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy do napuszenia (około 30 min). Rozgrzewamy olej do 180 C i smażymy pączki z obu stron, aż do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Następnie pudrujemy lub polewamy lukrem.

* rozczyn wykonujemy z połączenia 1/2 szklanki ciepłego mleka, świeżych drożdży, łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy i czekamy 15 min do napuszenia. Po tym czasie dodajemy do ciasta.

pączki przepis
pączki przepis
pączki przepis
pączki przepis

10 MUST HAVE FOREMEK DO PIECZENIA

1. TORTOWNICA

Tortownica to jedna z tych foremek, która w mojej kuchni jest używana najczęściej. Przetestowałam już ich co najmniej kilka. Zwykłe z obręczą, silikonowe, ale najlepsza okazała się tortownica ze szklanym dnem oraz silikonową obręczą. Przede wszystkim nie ma potrzeby używania papieru do pieczenia, nic nie przywiera. Ciasto ma bardzo ładny kształt. Podobną formę mam już około 3 lat i jestem bardzo zadowolona. Do tego polecam zaopatrzyć się w pokrywkę do ciasta, dzięki czemu można ciasto przewozić lub przechowywać w lodówce.

lekue-forma-do-ciasta-okragla-z-talerzem-ceramicznym-duo__2412323r01_1

Forma do ciasta okrągła z talerzem ceramicznym Lekue, Nowe Antyle

2. FORMA DO CIAST WARSTWOWYCH/ PRZEKŁADAŃCÓW

Długo szukałam formy do ciast warstwowych, która spełni moje oczekiwania. Przede wszystkim będzie trwała i co równie ważne, aby ciasto można było łatwo wyjąć i pokroić. Według mnie najlepsze są z wyjmowanym dnem i fajnie jeśli forma ma dołączoną pokrywę, aby ciasto można było swobodnie przewozić lub chłodzić w lodówce.

forma-do-pieczenia-z-pokrywa-kaiser-baketake-35x24cm-2300623016

Forma do pieczenia z pokrywą Kaiser, Galeria Limonka

3. FORMA DO TARTY

Najlepsza forma forma do tarty to taka, z której bez problemów wyciągniesz kruche ciasto. Często miałam z tym problem kiedy forma była w całości. Fajną sprawą są formy z wyjmowanym dnem, dzięki czemu boki ładnie odchodzą od ścianek formy i bez problemów możemy cieszyć się piękną tartą.

500_500_productGfx_b919cba1fd49e7ac46e5685b5756bdbb

Forma do tarty z wyjmowanym dnem Delicia, My kitchen

4. FORMA DO BABKI

Tutaj chyba nie muszę pisać, że jest to niezbędnik, aby upiec babkę wielkanocna. Uwielbiam ich kształty, które tworzą piękne wzory na cieście. Fajnie jeśli forma nie będzie blaszana tylko wykonana z mocniejszego materiału, ale równie dobrze sprawdzą się formy silikonowe, dzięki nim mamy pewność, że nic nie będzie nam przywierało.

4home-forma-silikonowa-do-babki-1small

Forma silikonowa do babki, 4home

5. FORMA DO MUFFINEK/ BABECZEK

Tutaj już mamy mnóstwo możliwości i kształtów. Ja na początek polecam klasyczną formę, gdzie można wrzucić papilotki o przeróżnych wzorach i kolorach.

801795_2163569_500x500w50

Forma do muffinek Lamart, avans

6. KEKSÓWKA

Zazwyczaj raz w roku piekę keks i wtedy konieczna jest dobra keksówka o długim i wąskim kształcie. Bardzo lubię keksówki silikonowe, gdzie nie muszę wykładać papierem do pieczenia, ale mają jedną wadę ciasto potrafi wypychać boki formy. Polecam na start tradycyjną keksówkę o sztywnej formie.

keksowka-30cm-kaiser-classic-2300621210_1fc4b5e6b2284ccfa338b43c2ec94f50

Keksówka Kaiser, Galeria Limonka

 

7. FOREMKI DO CIASTECZEK

W zależności od tego jakie chcemy wykonać ciasteczka i o jakim kształcie wtedy wybieramy rodzaj. Jeśli nie pieczesz na co dzień polecam foremki metalowe lub plastikowe, według mnie są najlepsze i ładnie wycinają kształty.

500_500_productGfx_a7b950a22f36271686bee86426f080ca

Foremki do ciasteczek, Scandi shop

8. FORMA DO CHLEBA

Chleb oczywiście możesz piec także w keksówce, ale dobra forma do chleba na pewno się przyda. Ta forma sprawia, że chleb ma jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, dzięki dziurkom.

forma-keksowka-perforowana-crust-bake-kitchen-craft-kcmccb20_776b1401c9e623792149bc3a18c44086

Keksówka perforowana Kitchen Craft

9. FORMA DO PIZZY

Kiedyś piekłam ją standardowo w blaszce dołączonej do piekarnika lub formie prostokątnej do ciasta. Zazwyczaj była lekko nieforemna. Natomiast foremka daje nam możliwość dopasowania ciasta do jego kształtu, a poza tym spód wychodzi bardziej chrupiący i lepiej wypieczony.

4ae54ae0dfa08a7e3d1105753f078606

Forma do pizzy Lukrecja

11. FORMA DO PIECZENIA W KSZTAŁCIE SERCA

Doskonała na przeróżne okazje np. walentynki, urodziny, rocznice ślubu i nawet urodziny. Uważam, że powinna być u każdego chociaż jedna o ładnym kształcie serca.

500_500_productGfx_0216d8c1054f2bc8e45a97e528ea076e

Forma do ciasta serce Tescoma

Lista 10 must have foremek do pieczenia to moja subiektywna ocena, dzięki moim doświadczeniom i testowaniu przeróżnych rozwiązań. Warto do tego zaopatrzyć się chociażby w wagę kuchenną, która jest niezbędna w kuchni lub inne akcesoria, które  ułatwią Ci pracę w kuchni.
Inspiracji do postu szukałam na LionsHome.

  • Julia

    Witam, ile pączków wychodzi z przepisu?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Około 10-15 pączków w zależności od wielkości :)

  • Magdalena J-Cz

    https://uploads.disquscdn.com/images/6312b166d3c860c878b4efd9b1127551cc25e374334a7dd512d45858a962f0b1.jpg

    U nas wersja z bita sietana i polewa czekoladowa :) Zrezygnowałam w prawdzie z cydru i zamiast niego dodałam wiecej mleka, nie mniej pączki wyszły przepyszne i puszyste :) Dziękuje za inspirację!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wow na bogato :)

  • Aleksandra Borowik

    A w czym smażyłaś pączki? W sensie w jakim naczyniu? Moja babcia miała takie stalowe korytko, ale niczego podobnego w sklepie nie widziałam, a mam kuchnię tylko indykcyjną.

Może to Cię zainteresuje