Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik z kokosem bounty

Marzec 17, 2017 , 5823 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik z kokosem bounty zainspirowany jest słynnym batonikiem. Sernik jest mocno kokosowy z przepysznym spodem oreo oraz domową polewą czekoladową. Pyszny deser z mlekiem kokosowym, który jest lekki i delikatny w smaku oraz nie wymaga pieczenia.

Sernik z kokosem bounty możesz wykonać na gotowym mleku kokosowym z puszku lub użyć domowej wersji. Link do przepisu znajdziesz w liście składników. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i przede wszystkim ma cudowny kokosowy aromat.

Twaróg w połączeniu z mlekiem kokosowym daje cudownie lekką konsystencję i po jednym kawałku nie czujemy się bardzo syci.

Sernik nie jest mocno słodki, ale jeśli preferujesz słodsze desery musisz go bardziej dosłodzić np. dodając więcej białej czekolady. Cukier puder w przepisie można zastąpić np. ksylitolem.

Pyszny, lekki, kokosowy i prosty w przygotowaniu. Sernik z kokosem nie wymaga pieczenia. Koniecznie wypróbuj bo to mój jeden z ulubionych deserów.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

bounty

SERNIK Z KOKOSEM BOUNTY

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 150 g ciasteczek typu oreo
  • 40 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

  • 500 ml mleka kokosowego z TEGO przepisu lub z puszki
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g twarogu, potrójnie zmielonego
  • ok. 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru Malibu (opcjonalnie)
  • 2 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody

Ciasteczka mielimy razem z masłem. Wykładamy na dno tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) o śr. 24 cm. i lekko dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Mleko kokosowe podgrzewamy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10-15 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii oraz dodajemy po łyżce ostudzona masę kokosową. Na koniec dodajemy likier oraz cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki.
Kakao, masło, cukier puder, śmietanę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie polewę. Lekko tężejącą polewę wykładamy na wierzch sernika i oprószamy wiórkami kokosowymi. Ponownie wkładamy do lodówki na około 30 min do stężenia polewy. Kroimy na kawałki.

bounty
bounty
bounty
bounty
bounty

Może to Cię zainteresuje