Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby

Chleb z garnka (bez wyrabiania)

Marzec 20, 2017 , 2019 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chleb z garnka (bez wyrabiania), który wystarczy wymieszać. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i mięciutki wnętrze. Doskonały dla osób, które nigdy nie piekły chleba, a chcą wypróbować prosty przepis. Długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jego smakiem nawet kilka dni.

Do wykonania przepisu na chleb z garnka potrzebny Ci będzie garnek z pokrywką (najlepiej żeliwny) lub naczynie żaroodporne o okrągłym kształcie z pokrywką. Chlebek na początku pieczemy pod przykryciem, natomiast później już bez, aby uzyskał złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Najlepszy jest zaraz po wystudzeniu. Ma niesamowicie miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Przepyszny do kanapek, past lub jako dodatek do zup.

Przy tym przepisie nie napracujesz się zbyt dużo. Wystarczy pamiętać, aby dzień wcześniej wykonać samo ciasto. Natomiast rano można cieszyć się świeżym pieczywem.

Mąką pszenną możesz zastąpić inną np. pełnoziarnistą lub orkiszową. Chlebek równie dobrze smakuje na mące owsianej.

Chlebek z garnka to przepyszny domowy wypiek, który nie ma żadnych chemicznych dodatków. Dokładnie wiesz co dajesz do środka.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chleby.

chleb z garnka przepis

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

SKŁADNIKI NA CHLEB:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, oliwę oraz suche drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto powinno być klejące i wilgotne. Gotowe zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 8-12 godz. w lodówce lub w (dosyć ciepłym pomieszczeniu na około 4 godz).
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy w okrągłą kulę (dobrze jest oprószać przy tym mąką). Przekładamy do lekko naoliwionego garnka z pokrywką (żeliwnego) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Zamiast oliwy można użyć papieru do pieczenia. Zostawiamy na około 30-40 min. do wyrośnięcia owinięte folią. Pieczemy przez około 45 min w temp. 230 C pod przykryciem i następne 12-15 min. już bez do zarumienienia skórki. Gotowy chlebek studzimy i dopiero wtedy kroimy.

* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.

chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis
chleb z garnka przepis

  • Anna Pawęzowska

    w opisie jest napisane, że na noc dajemy do ciepłego pomieszczenia a na pierwszym zdjęciu, że wyrasta w lodówce, to jak w końcu???

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Już poprawione :) przepraszam za błąd

      • Anna Pawęzowska

        dziękuję

  • Edyta

    Jakiej wysokości jest garnek? Mam dosyć niski i nie wiem, czy ciasto z niego nie wycieknie w trakcie wyrastania lub pieczenia :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Moje naczynie żaroodporne miało około 10 cm wysokości + 2 cm pokrywka :) Możesz także zmniejszyć np. o 1/3 składniki jeśli garnek jest za mały.

  • Kamila

    Przepis mi się podoba. Ale ile muszę dodać świeżych drożdży? Wole świeże niż w proszku

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Świeżych dodajesz około 10 g i robisz wcześniej zaczyn :)

  • Asia

    Ile mąki trzeba dodać, żeby uformować bochenek? Moje ciasto chyba jest zbyt lejace:(

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciasto ma być dosyć rzadkie. Wystarczy jak go włożysz do garna i pozwolisz urosnąć.

Może to Cię zainteresuje