Znajdź swój przepis

Ptasie mleczko z chia

22 marca, 2017

Ptasie mleczko z chia to wersja fit dla osób, które dbają o dietę. Mleko kokosowe i zatopione w niej nasiona chia oraz masa czekoladowa. Całość tworzy pyszną i zdrową słodycz, którą wykonasz w kilka chwil.

Mleko kokosowe możesz wykonać w domu z TEGO przepisu lub kupić gotowe w puszce. Łączymy je z nasionami chia, które z czasem pęcznieją i tworzą lekko budyniową konsystencję. Masę słodzimy ksylitolem lub miodem w zależności od tego jak słodkie lubisz desery.

Masę czekoladową wykonujemy na bazie gorzkiej czekolady z mlekiem kokosowym. Zagęszczamy agarem, czyli naturalną substancją zagęszczającą lub żelatyną.

Ptasie mleczko z chia to doskonały sposób na dostarczenie odrobiny zdrowej słodyczy. Nasiona chia są uznawane za tzw. super food. Zawierają więcej omega-3 niż łosoś, trzy razy więcej żelaza niż szpinak i przede wszystkim 6 razy więcej wapnia niż mleko. Zalecana są dla osób na diecie ponieważ, pęcznieją i dają uczucie sytości na dłużej.

Przepis inspirowany true taste hunters.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.

ptasie mleczko z chia

PTASIE MLECZKO Z CHIA

SKŁADNIKI NA MASĘ Z CHIA:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka np. sojowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki żelatyny

SKŁADNIKI NA CZĘŚĆ CZEKOLADOWĄ:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny

Mleko kokosowe podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód oraz agar. Chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. W wersji z żelatyną dodajemy do niej wcześniej 2 łyżki zimnej wody, gdy napęcznieje dodajemy do ciepłej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy czekoladowej i wkładamy do lodówki do stężenia. Wszystkie składniki na masę z chia przekładamy do garnuszka i chwilę gotujemy. W wersji z żelatyna postępujemy dokładnie tak samo jak powyżej. Zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy masę na zastygnięta masę czekoladową. Wkładamy do lodówki, aby się ścięła. Następnie wylewamy pozostałą część czekoladową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Kroimy na kawałki.

ptasie mleczko z chia ptasie mleczko z chia ptasie mleczko z chia ptasie mleczko z chia

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakie jest tego makro?

  2. Przepis wydawał się fajny. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, wersja z żelatyna i mimo doby w lodówce wszystko pływa. Nie polecam

  3. Czy to ma być mleko z puszki czy może być takie z kartonu np. Alpro?

    1. aneta Autor says:

      z puszki :)

  4. Piękne zdjęcie!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspomnienie, skąd przepis pochodzi. Można? Można! <3
    xxx truetastehunters

  5. Wygląda uroczo!

  6. Wyglada nprawde super I pewno lepsze niz orginal !!!

  7. Pycha:-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x