Znajdź swój przepis

Kostka brzoskwiniowa

24 marca, 2017

Kostka brzoskwiniowa to przekładaniec o przepysznych warstwach. Herbatniki, masa budyniowa, galaretka i zatopione w niej owoce. Krem śmietankowy, podłużne biszkopty oraz bezowo-budyniowa pianka. Całość jest po prostu rewelacyjna i leciutka. Idealne ciasto na wiosnę.

Ciasto nie należy do tych najszybszych w przygotowaniu, ale przepis jest dosyć prosty. Spód ciasta wykonałam z herbatników, ale możesz równie dobrze zastąpić je biszkoptem.

Krem budyniowy wykonałam najszybszą opcją, czyli z dodatkiem gotowego już budyniu. Możesz go wzbogacić dodając 2 żółtka, zyska na delikatności i będzie bardziej kremowy.

Brzoskwinie zatopione w galaretce doskonale ożywiają ciasto i nadają orzeźwienia przez co zyskuje bardziej wyrazisty smak.

Krem śmietankowy wykonałam klasycznie na kremówce, ale dodałam jeszcze odrobinę jogurtu, aby przełamać smak kremu.

Najlepszą część ciasta oczywiście mamy na górze. Budyniowa pianka lub jak ja nazywam bezowo-budyniowa. Niezwykle pyszna w smaku, słodka i do tego z odrobiną kokosu.

Kostka brzoskwiniowa pomimo swojej pokaźnej ilości warstw jest lekka, delikatna i poza tym przepięknie wygląda i kusi kolorami. Pozycja na pewno do przetestowania na wiosnę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

brzoskwiniowa-kostka-1

KOSTKA BRZOSKWINIOWA

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego

DODATKOWO:

  • herbatniki
  • biszkopty podłużne
  • 200 g wiórków kokosowych

Ciasto zaczynam od przygotowania budyniowej pianki.
Białka miksujemy na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy cukry i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz powoli wlewamy olej nie przerywając miksowania. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Oprószamy połową wiórek i przekładamy piankę, oprószamy pozostałymi wiórkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy na 120 C ( 110 z termoobiegiem) pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i następnie wyciągamy z formy.
Herbatniki układamy na dnie formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na kawałeczki.
W 400 ml mleka rozpuszczamy masło oraz cukry. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąki. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę i gotujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Zdejmujemy z ognia i wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Owoce układamy na budyniu lekko je można powciskać w środek. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt, przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. 3/4 kremu wykładamy na galaretkę i układamy na nim podłużne biszkopty (można wcześniej nasączyć lekko w syropie z brzoskwiń), lekko dociskając. Smarujemy pozostałą częścią kremu.
Budyniową piankę delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia i układamy na wierzchu ciasta. Gotowe owijamy szczelnie folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

brzoskwiniowa-kostka-10 brzoskwiniowa-kostka-4 brzoskwiniowa-kostka-8 brzoskwiniowa-kostka-3

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Helena S. says:

    Piękna, piękna, pięęękna ta kosteczka :-)

  2. wypiekibeaty says:

    Jakie słoneczne ciacho :)

  3. Łał, wygląda fantastycznie! :)

  4. Ciasto wygląda prześlicznie ! Mam pytanko.. Czy można jakoś zastąpić tą bezową górę ? Ja na zamianę jakoś nie mam pomysłu.. Mam dosyć stary piekarnik i nigdy mi beza nie wychodzi :( spieka się za bardzo na górze, a później oklapnie i nie wygląda :D z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ! Pozdrawiam. E. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x