Znajdź swój przepis

Babka kawowa z polewą krówkową

10 kwietnia, 2017

Babka kawowa z polewą krówkową oraz kawałkami czekolady. Przepyszna, dosyć ciężka w konsystencji ze słodką polewą. Idealna na szybki wypiek w świętą lub bez okazji. Jeśli lubisz kawę i wyraziste smaki to na pewno przepis dla Ciebie.

Babkę wykonałam z kawą rozpuszczalną, którą trzeba przesiać, aby uzyskać drobny pył. Ja dodałam trzy łyżeczki kawy, ale możesz zwiększyć jej ilość. Kawa w cieście jest lekko wyczuwalna i fajnie łączymy się z kawałkami gorzkiej czekolady.

Polewa krówkowa jest bardzo słodka i stanowi fajny kontrast dla ciasta, które jest raczej z tych mniej słodkich. Tutaj mamy połączone dwa smaki.

Podprażone orzechy laskowe świetnie smakują i dodatkowo bardzo ładnie wyglądają na polewie.

Babka kawowa nie należy do tych mega puszystych wypieków i nie jest także bardzo wilgotnym wypiekiem, ale urzeka smakiem kawowym. Kawoszom na pewno będzie smakowała, a ja do takich należę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka kawowa

BABKA KAWOWA Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka

DODATKOWO:

  • podprażone orzechy laskowe, drobno posiekane

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku, kawę przesianą przez drobne sitko, ekstrakt oraz cynamon. Miksujemy tylko do połączenia. Dalej miksując dodajemy suche składniki oraz drobno pokrojoną gorzka czekoladę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wym. 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Masło razem z mlekiem oraz kajmakiem przekładamy do rondelka o grubym dnie i mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wykładamy na wierzch ciasta i oprószamy orzeszkami.

babka kawowa babka kawowa babka kawowa babka kawowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x