Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka ucierana z mlekiem skondensowanym

Kwiecień 13, 2017 , 4205 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo słodka babka ucierana z mlekiem skondensowanym to mój kolejny faworyt w święta wielkanocne. Super smaczna, wilgotna z mlecznym posmakiem i lukrem na wierzchu.

Babkę uwielbiam za jej prosty przepis, tutaj naprawdę można mało zepsuć. Jej lekko mleczny posmak i delikatność, która wręcz rozpływa się w ustach.

Do babki ucieranej polecam dodać masło i w tym wypadku zrezygnować z margaryny. Smak będzie o wiele lepszy i delikatniejszy, a babka będzie bardziej wilgotna. Babkę możesz wykonać kilka dni wcześnie i przechowywać zawinięta, nie straci zbyt dużo na swoim smaku.

Babka ucierana z mlekiem skondensowanym to przepyszny wypiek, który będzie idealny na świąteczny stół wielkanocny. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała i mogę Ci polecić ten przepis bez żadnych wątpliwości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka ucierana

BABKA UCIERANA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło chwilę miksujemy następnie dodajemy cukier, mleko skondensowane, jajka oraz suche składniki. Na koniec dodajemy sól i ekstrakt i przez chwilę miksujemy. Formę na babkę (użyłam silikonowej) o śr. 26 cm i wysokości około 5 cm lub zwykłą smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka i zarumienia wierzchu. Babkę zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy ciasto i zostawiamy na chwilę do stężenia lukru.

babka ucierana
babka ucierana
babka ucierana
babka ucierana
babka ucierana
babka ucierana

Może to Cię zainteresuje