Kostka winogronowa


Kostka winogronowa bez pieczenia z galaretką i bananami zatopionymi w pysznej masie. Ciasto bardzo delikatne w smaku, idealne na letni deser, który nie wymaga zbyt dużo przygotowań.

Herbatniki w cieście możesz zastąpić np. okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami.

Jogurt do masy z bananami najlepiej, aby był gęsty typu greckiego. Banany przed dodaniem do masy można skropić sokiem z cytryny, aby zbyt szybko nie ciemniały.

Winogrona do ciasta dodajemy w całości lekko je wciskając w masę. W ten sposób podczas krojenia galaretka nie będzie nam się oddzielała.

Kostka winogronowa to przepyszne ciasto z mnóstwem owoców. Lekkie, delikatne i można je przygotować bez użycia piekarnika.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

kostka-winogronowa

KOSTKA WINOGRONOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 800 g jogurtu naturalnego, greckiego
  • 4 banany
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
  • ok. 600 g winogron
  • 2 galaretki agrestowe
  • 600 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • herbatniki maślane

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy jeden obok drugiego herbatniki.
Galaretki cytrynowe mieszamy w 400 ml gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia.
Do jogurtu w temp. pokojowej powoli wlewamy ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Następnie dodajemy pokrojonego banana w niewielką kostkę i mieszamy. Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Umyte i osuszone winogrona układamy na masie jogurtowej lekko je wciskając. Ponownie wkładamy do lodówki, aż masa zetnie się jeszcze bardziej.
Następnie na winogrona wykładamy tężejącą galaretkę agrestową. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny lub całą noc.

kostka-winogronowa
kostka-winogronowa
kostka-winogronowa
kostka-winogronowa
kostka winogronowa

wydrukuj teraz