Sernik rosyjski


Sernik rosyjski o niesamowicie lekkiej konsystencji i orzechowym spodzie. Przepyszny, delikatny i bardzo puszysty ze słodkim lukrem i podprażonymi płatkami migdałowymi. Przepis wyszukałam w internecie i od razu przypadł mi do gustu.

Sernik ma niezwykle delikatną konsystencję dzięki dodaniu na koniec ubitej kremówki oraz białek. Spód jest bardzo aromatyczny o mocno orzechowym smaku.

Sernik rosyjski może być idealnym deser na przeróżne uroczystości, ale także sprawdzi się na niedzielny obiad dla domowników.

Poza tym, że pieczemy go dosyć długo jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Pieczemy go w dosyć niskiej temperaturze, aby nam zbyt mocno nie popękał.

Pamiętaj jeśli używasz twarogu gotowego z wiaderka, użyj naprawdę sera dobrego jakościowo. Tutaj lepiej nie oszczędzać na podstawowym składniku sernika, ponieważ będzie to odczuwalne w smaku. Dobry sernik to dobry jakościowo twaróg.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.

sernik

SERNIK ROSYJSKI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów np. włoskich
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego
  • 200 g serka kremowego np. philadelphia
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 6 jaj, dużych
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki wody
  • płatki migdałowe, podprażone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na spód wyrównując i lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 15 min.
Twaróg oraz serek miksujemy razem z cukrem, żółtkami, ekstraktem, sokiem oraz skórką z cytryny. Mąkę przesiewamy do masy i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę i także delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 180 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do 150 C i pieczemy jeszcze przez około 1-1,30 min. Sernik musi być sprężysty w środku, a skórka zarumieniona. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni migdałami.

sernik
sernik
sernik

wydrukuj teraz