Kostka „czarny las” – Światowy Dzień Pieczenia z Kasią


W tym roku zostałam zaproszona do udziału w akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”, który odbędzie się 21 maja. Akcja skupia się przede wszystkim na obdarowaniu osoby, która jest dla nas bliska, ważna lub komu chcemy podziękować własnoręcznym wypiekiem lub deserem. Akcja jest dopełnieniem World Baking Day, czyli Światowego Dnia Pieczenia. Moją propozycją wypieku w tym dniu jest ciasto kostka „czarny las”.

Maj od zawsze kojarzy mi się z urodzinami jednej z najważniejszych osób w moim życiu, czyli mamy i to właśnie dla niej przygotowałam ciasto. Ciekawostką jest to, że moja mama nie potrafi piec i czasami wspólnie przygotowujemy jakieś proste ciasto, aby pokazać jej, że nie jest to strasznie skomplikowane. Uwielbia ciasta z kremem tzw. przekładańce, ale nie raz piekłyśmy razem ciasto zebra, które uważa za jedynie ciasto, które może nie skończyć się zakalcem.

W „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” dedykuje ten przepis mamie, która jest najwspanialszą i najdzielniejszą kobietą jaką znam.

Inspiracją do wypieku kostki „czarny las” jest znany Tort Szwarcwaldzki, czyli Black Forest Cake.

Ciasto jest niesamowicie smaczne, lekkie z kwaśnymi wiśniami. Biszkopt wykonujemy z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia, która nawilży biszkopt i nada mu lekkości.
Biszkopt przekładamy wiśniami i kremem czekoladowym na bazie dobrej gorzkiej czekolady, kremówki i mascarpone. Jeden z pyszniejszych kremów, który rewelacyjnie współgra z owocami.

Drugim kremem jest leciutki jak mgiełka krem śmietanowy i tutaj nie ma zaskoczenia. Jest to po prostu kremówka ubita i zagęszczona odrobiną żelatyny. Jeśli nie lubisz tego zagęstnika zamień go na krem mascarpone w ilości około 250 g.

Wierzch ciasta udekorowałam startą gorzką czekoladą. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśne wiśnie nadają rześkości i super podbijają smaki ciasta.

Ciasto kostka „czarny las” warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.

Ja swoje ciasto podaruję mamie właśnie w dniu 21 maja i zachęcam także Ciebie do wzięcia udziału i upieczeniu pysznego ciasta dla osoby, który jest wyjątkową i bliska. Przyjaciółka, znajomy lub ktoś z rodziny warto o tym pomyśleć i sprawić komuś w tym dniu niespodziankę. Ciasto możesz przygotować według mojego przepisu lub możesz się jedynie zainspirować. Najważniejszy jest gest.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kostka czarny las

KOSTKA „CZARNY LAS”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 30 g kostki do pieczenia Kasia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
  • czekolada do dekoracji wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Kostkę do pieczenia Kasia roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niedużych porcjach do piany, mieszając bardzo delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec łączymy z roztopioną kostka do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C na około 40 min. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczona podłogę lub blat z wys. około 30 cm. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą.
Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.

* wiśnie możemy dzień wcześniej zasypać cukrem i alkoholem.

** jeśli używasz wiśni ze słoika możesz zalewą lekko nasączyć biszkopt.

kostka czarny las
kostka czarny las
kostka czarny las
kostka czarny las
kostka czarny las
kostka czarny las

wydrukuj teraz