Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie

Brownie truskawka w czekoladzie

Czerwiec 7, 2017 , 30340 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szybkie do przygotowania brownie truskawka w czekoladzie bez użycia miksera. Przepyszna kombinacja ciasta brownie oraz truskawek zatopionych w czekoladzie. Niebo w gębie.

Doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Mega proste, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.

Truskawki doskonale orzeźwiają smak ciasta i stanowią idealną przeciwwagę dla czekolady. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek możesz je zastąpić np. malinami lub wiśniami.

Brownie truskawka w czekoladzie robi się błyskawicznie. Ciasto z mnóstwem owoców, mocno czekoladowe i dosyć ciężkie w konsystencji. Jeden kawałek i zaspokoisz na długo chęć na czekoladę.

Brownie jest idealne do wykonania w sezonie na truskawki. Mega dawka gorzkiej czekolady i kakao, sprawia, że ciasto nie tylko jet pyszne, ale także zdrowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE TRUSKAWKA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 szklaki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 200 g truskawek, świeżych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukry oraz sól. Jajka mieszamy z wanilią i dodajemy do suchych składników razem z roztopionym i jeszcze ciepłym masłem. Mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wykładamy na wierzch brownie pokrojone na pół truskawki. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na truskawki. Wkładamy na 30-40 min. do lodówki, aby stężało i kroimy na kawałki.

brownie
brownie
brownie
brownie

  • http://relaxtime.pl/ Justyna Pielech

    Super. Też zaplanowałam na dziś brownie ale chyba udekoruję go bitą śmietaną :-)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Można dodac, na pewno będzie jeszcze smaczniejsze :)

  • Natalia Kaczmarek

    Jakiej konsystencji ma być ciasto? Raczej lejącej czy bardziej gęstej?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bardziej gęste

  • Marta Kułaga

    Ciasto jest tak słodkie, że nie da się go zjeść. Nigdy nie sądziłam, że nazwę jakikolwiek deser zbyt słodkim, ale tego nawet taki łasuch jak ja nie przeboleje. Jutro spróbuję to uratować bitą śmietaną i większą ilością kwaśnych truskawek, bo aż mdli. dodaję, że kakao było gorzkie. Czy mąki powinno być faktycznie tylko 1/2szklanki lub cukru tak dużo? Chyba wkradł się jakiś błąd. Nie da się zjeść.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Brownie wcale nie jest za słodkie, a w połączeniu z truskawkami i gorzką czekoladą smakowało całej mojej rodzince :)

      • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

        Super :)

  • Marlena Olkiewicz

    witam dlaczego nie tezeje mi czekolada z smietanka;-(?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Stezeje trzeba zaczekac i schlodzic polane ciasto w lodowce :)

  • Marzena

    Jaką „zdrowszą” mąkę mogę użyć zamiast tortowej? I w jakiej ilości? Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Możesz użyć np. maki jaglanej lub kokosowej lub pół na pół z owsianą i tortową :) Proporcje raczej podobne, ciasto podczas wykładania do formy musi być raczej gęste :)

  • Kornelia Czekała

    https://uploads.disquscdn.com/images/aab7a0d6a1be61822a720028796f70958d7a569412950a8bedcfc3c0383e1471.jpg

    Bardzo dobre ;) Polecam i bede go robiła cały czas :) Całej rodzinie smakowało i bardzo szybko go zabrakło hehe

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super wyszło :)

  • Anna Hoszowska

    Jakiej firmy używa Pani śmietanki kremowki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Najczęściej z Piątnicy w pojemniczku jak jogurt :)

  • sara

    Czy mogę w samym cieście zamienić cukier na ksylitol a masło na olej kokosowy?

  • Ann

    Piecze się właśnie! Zobaczymy, czy mi się uda ????

    • Ann

      Placek wyszedł rewelacja, jednak krem coś zawaliłam???? Będę dorabiać jeszcze jedna masę.

  • Ola

    Pyszne!!! A z gałką lodów…mmmm….nie do opisania :)

  • Marzenasaw

    Jakoś ciasto słabo mi wyrosło,a praktycznie wcale. Jest takie same jak przed stawieniem do piekarnika. Uciekło się bardzo szybko,bo ok. 15 minut w silikonowej foremce.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jakich wymiarów foremka?

      • Marzenasaw

        23×19. Zakalec właśnie nie wyszedł,tylko jest suche w środku. Może za długo piekłam?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Hmm może kwestia piekarnika?

          • Marzenasaw

            Już sama nie wiem. Piekłam w 180′ góra dół. Ciasto smaczne tylko że małe. Spróbuję jeszcze raz bo wygląda niesamowicie.

  • Marzena

    Ile ma wyrosnąć?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Niedużo w sumie to ciasto zakalec :) Chodzi po fotkach nie widać za dużo nie rośnie :)

  • Michał Leszczewski

    Polecam super .i niewiem czy tego ciasta zaletą jest znikanie ze stołu w try miga ????

Może to Cię zainteresuje