Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z czereśniami i pianką

Czerwiec 23, 2017 , 5309 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne kruche ciasto z czereśniami i pianką. Ciasto bardzo proste z lekką pianką budyniową oraz chrupiącą kruszonką. Idealny deser w sezonie na czereśnie.

Ciasto jest słodkie, lekkie i kruche z soczystymi czereśniami, które doskonale pasują i ożywiają całe ciasto.

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, a u mnie akurat w wersji z czereśniami.

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową to idealne połączenie ciasta, pianki, owoców i kruszonki. Czy można chcieć czegoś więcej? Jak dla mnie wypiek idealny, który znika zaraz po upieczeniu.

Bardzo polecam szczególnie w lato.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z czereśniami

KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I PIANKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 200 g mąki tortowej
  • 170 g masła, zimnego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • ok. 400 g czereśni
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy cukier, sól oraz żółtka i szybko zgniatamy ciasto. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kawałkami ciasta wykładamy spód formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
Białka ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesiany budyń waniliowy. Zmniejszając obroty miksera powoli wlewamy olej. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, następnie układamy czereśnie (bez pestek).
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do zarumienienia kruszonki. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z czereśniami
ciasto z czereśniami
kruche ciasto z czereśniami i pianką-1
ciasto z czereśniami

Może to Cię zainteresuje