Tort malinowy


Przepyszny, lekki i delikatny tort malinowy idealny na letni deser. Tort na bazie biszkoptu, kremu śmietankowego i kremu malinowego z dodatkiem świeżych owoców. Pyszny, prosty z różowym środkiem.

Tort malinowy możesz zaserwować na urodziny, rodzinne spotkania lub w sezonie letnim doskonały w plenerze. Będzie także doskonały na urodziny dla małej dziewczyny, utrzymany w tonacji różu na pewno się spodoba.

Biszkopt możesz lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym, ale nie jest to koniecznie. Biszkopt nie jest bardzo suchy, dzięki dodaniu odrobiny oleju.

Krem malinowy wykonany jest na bazie jogurtu, serka, śmietanki i malin. Dzięki dodaniu ubitej śmietany uzyskujemy delikatny i leciutki krem o malinowym smaku i cudnym aromacie.

Na wierzch wykonałam zwykły krem śmietankowy z dodatkiem serka. Wierzch udekorowałam bardzo prostymi składnikami: malinami i beza w kolorze żółtym i białym.Bardzo skromna dekoracja idealnie pasowała i pięknie wydobyła kolor środka ciasta.

Tort malinowy polecam dla osób, które latem uwielbiają ciasta z owocami o lekkiej jak puszek konsystencji i delikatnym smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort z malinami

TORT MALINOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:

  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka śmietankowego, zmielonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego, mielonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 100 g malin
  • bezy do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodaje suche składniki i delikatnie mieszamy. Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorący biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczony np. ręcznikiem blat z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na 3 części.
Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Jogurt miksujemy z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzątku) i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia razem z przetartymi malinami. Cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Chwilę zostawiamy do lekkiego stężenia masy.
Jeden blat biszkoptowy (możesz nasączyć np. wodą z cukrem i sokiem z cytryny) układamy na dużym talerzu i wykładamy połowę kremu. W krem wciskamy kilka malin i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność i przykrywamy trzeci blatem, wkładamy na czas przygotowania kremu do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywna masę razem z serkiem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę. Tężejącym kremem smarujemy wierzch oraz boki kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy świeżymi malinami i bezami.

tort z malinami
tort z malinami
tort z malinami
tort z malinami
tort z malinami
tort z malinami
tort z malinami

wydrukuj teraz