Znajdź swój przepis

Lekki torcik czekoladowy z wiśniami

14 lipca, 2017

Bardzo łatwy przepis na lekki torcik czekoladowy z wiśniami oraz kremem śmietankowym. Kakaowy biszkopt nasączony ponczem kawowym, krem na bazie śmietanki oraz na wierzchu frużelina wiśniowa.

Przepyszny tort, nieskomplikowany z olejem arachidowo-rzepakowym, który nadaje cudownego aromatu.

Tort jest słodki z kwaśnym akcentem wiśniowym, który fajnie orzeźwia i sprawia, że nie jest mdły.

W sezonie użyj wiśni świeżych, natomiast poza nim możesz użyć mrożonych.

Doskonały torcik na letnie przyjęcia w ogrodzie, urodziny lub imprezy domowe.

Ciasto przygotowałam w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”. Siódma edycja programu wspomaga tworzenie przyjaznych miejsc pszczołom, aby mogły bezpiecznie żyć, rozmnażać i zdobywać pokarm. Program ma na celu stworzenie 20 tysięcy miejsc przyjaznych pszczołom. Przede wszystkim dlatego, że aż 222 gatunków na 277 zagrożonych jest wyginięciem.

Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc we własnym ogródku lub balkonie pszczoły.

torcik-czekoladowy-z-wisniami

LEKKI TORCIK CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 115 g cukru
  • 60 ml oleju Oliwier arachidowo- rzepakowy
  • 85 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ:

  • 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych (bez pestek)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 75 ml mocnej kawy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka likieru wiśniowego (opcjonalnie)

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy z masą białkową. Na koniec łączymy z olejem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na stolnicę z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wiśnie świeże lub mrożone przekładamy do rondelka i gotujemy przez około 10 min na niewielkim ogniu. Dodajemy pozostałe składniki i przesianą wprost do garnuszka mąkę, mieszamy. Gotujemy, aż całość będzie gęsta. Zestawiamy w ognia i studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej), zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę miksujemy do połączenia.
Jeden blat biszkoptowy nasączamy ponczem, wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem i ponownie nasączamy ponczem. Wykładamy drugą część kremu oraz frużelinę wiśniową. Wkładamy na 30 min do lodówki, po tym czasie możemy podawać.

* frużelinę możesz wykonać z dowolnych owoców np. truskawek, malin lub jagód.

torcik-czekoladowy-z-wisniami torcik-czekoladowy-z-wisniami torcik-czekoladowy-z-wisniami torcik-czekoladowy-z-wisniami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy dodajemy proszek do pieczenia do biszkoptu?

    1. Jeśli w przepisie nie ma to nie dodajemy :)

  2. Torcik wyszedł przepyszny 🙂

  3. madalena says:

    A kiedy dodajemy

    do biszkoptu olej ?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x