Znajdź swój przepis

Ciasto z borówkami i galaretką

31 lipca, 2017

Bardzo proste ciasto z borówkami i galaretką. Przekładane biszkoptem i kremem śmietankowym o bardzo lekkiej konsystencji. Pyszne ciasto z letnimi owocami doskonałe na przeróżne spotkania.

Blaty biszkoptowe jeśli lubisz wilgotne ciasta możesz lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryną. Biszkopt nie nasączaj zbyt mocno, aby dał się łatwo kroić na kawałki.

Krem na bazie jogurtu i kremówki na bardzo delikatną, leciutka i puszysta strukturę, która idealnie pasuje do biszkoptu.

Galaretkę dodałam o smaku owoców leśnych, która ma intensywny i mocny kolor pasujący do owoców.

Ciasto z borówkami i galaretką jest doskonałe w sezonie na owoce. Spokojnie można zjeść kilka niedużych kawałków. Rewelacyjne na spotkania rodzinne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z borówkami.

ciasto z borówkami

CIASTO Z BORÓWKAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżkek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki owoce leśne
  • 600 ml gorącej wody
  • 300 g borówek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy białkowej bardzo delikatnie mieszając np. szpatułką lub dużą łyżką drewnianą.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30 cm, w ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli wierzch nie jest równy można lekko ściąć.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Galaretki zalewamy gorącą wodą, studzimy i zostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.
Jogurt miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Kremówkę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do jogurtu. Następnie powoli miksujemy i wlewamy małym strumieniem żelatynę.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, wykładamy połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą część kremu i układamy borówki. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wylewamy już tężejącą galaretkę. Przykrywamy folią spożywczą wierzch ciasta i wkładamy na całą noc do lodówki.

ciasto z borówkami ciasto z borówkami ciasto z borówkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można nasączyć biszkopt czy nie koniecznie? Jak tak, to czym Pani proponuję nasączyć? 🙂

    1. Proponuję woda z sokiem z cytryny i cukrem, ewentualnie odrobina rumu :)

  2. Jakiego jogutru naturalnego Pani użyła. Chodzi mi firmę i czy ma być to jogutru gęsty czy nie??

    1. Najczęściej używam jogurtu naturalnego augustowskiego :)

  3. czy żelatynę rozpuścić aż w 600 ml wody?, to nie błąd?

    1. aneta Autor says:

      Gdzie pisze, że 600 ml wody? W przepisie jest 1/3 szklanki

  4. Wspaniały przepis ???? ulubione ciasto moich bliskich…

  5. Robilam w piatek, wyszedl bardzo dobry ☺

  6. A można dac mrożone borowki? :)

    1. Tak, ale wcześniej bym je rozmroziła i dodała do tężejącej galaretki :)

  7. Małgorzata H. says:

    Bardzo apetyczne!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x