Znajdź swój przepis

Tort jagodowy

23 sierpnia, 2017

Tort jagodowy przekładany pysznym kremem z mascarpone, jagodami oraz na górze warstwą ze świeżych owoców. Całość tworzy elegancki wygląd i ma lekką i delikatną konsystencję. Idealny na letnie imprezy lub spotkania rodzinne.

Biszkopt przełożony kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Nasączony jest cytrynowym ponczem oraz przełożony nieco kwaśnymi jagodami.

Boki tortu udekorowałam wiórkami kokosowymi. Natomiast góra fajnie odcina się kolorystycznie i jest fajnym akcentem.

Wierzch tortu możesz udekorować np. bitą śmietaną i jagodami, ale ja uznałam, że najlepiej będzie pasowało lustro z jagód bez żadnych dodatków.

Tort jagodowy w smaku jest bardzo delikatny, leciutki i nie jest przesadzony jeśli chodzi o słodycz ciasta.

Latem doskonały i na pewno skusisz się na jeszcze jeden kawałek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.

tort z jagodami

TORT JAGODOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 3/4 szklanki wody, ciepłej
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:

  • 250 g jagód
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • ok. 200-250 g jagód
  • 100-150 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach do masy białkowej bardzo delikatnie mieszając np. szpatułką lub dużą łyżką drewnianą. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30 cm, w ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na trzy części. Jeśli wierzch nie jest równy można lekko ściąć.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy żelatynę.
Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą.
Jeden blat nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy 1/3 kremu i połowę jagód. Następnie układamy drugi blat i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem i nasączamy ostatnią częścią ponczu. Boki smarujemy kremem i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy jagodowej.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Jagody miksujemy i przeciskamy przez sitko. Dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Mieszamy i wkładamy do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy na wierzch biszkoptu. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.

tort z jagodami tort z jagodami tort z jagodami tort z jagodami tort z jagodami tort z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można go zrobić z mrożonych owoców.

  2. Malgorzata H. says:

    Bardzo apetyczny tort!

  3. Aleksandra M. says:

    biszkopt bez proszku do pieczenia?

    1. Nie ma potrzeby i tak ładnie wyrośnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x