Znajdź swój przepis

Ciasto z cukinii i borówek

25 sierpnia, 2017

Proste i zdrowe ciasto z cukinii i borówek. Wilgotne, pyszne ciasto z niewyczuwalna cukinią oraz soczystymi borówkami. Wykonasz je dosłownie w kilka chwil.

Ciasto długo zachowuje swoją świeżość i spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni. Zamiast borówek możesz dodać jagody lub maliny.

Jeśli cukinia puści zbyt dużo soku, lekko ją odciśnij i dopiero wtedy dodaj do ciasta i wymieszaj.

Ciasto z cukinii i borówek to także idealne deser dla dzieci, którym przemycisz trochę składników odżywczych. Cukinia w cieście jest niewidoczna i zupełnie jej nie czuć.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cukinią.

ciasto z cukinią

CIASTO Z CUKINII I BORÓWEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka, duże
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki startej cukinii
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 100-150 g borówek
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Jajka miksujemy razem z cukrem, olejem, jogurtem, wanilią. Następnie dodaj cukinię i wymieszaj. Dodaj przesiane składniki i ponownie wymieszaj. Do ciasta wrzuć borówki i połącz z ciastem.
Formę o wym. 24×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.

ciasto z cukinią ciasto z cukinią ciasto z cukinią ciasto z cukinią

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wygląda przepięknie. Wczoraj piekłam. Niestety wyszedł zakalec, nie wiem czemu, gdyż pęknie wyrosło, ale potem opadło. Wszystkie borówki rowniez opadły na spod ciasta, choć wcześniej opruszylam je cukrem pudrem, ale nie pomogło. Wszystko zgodnie z przepisem, poza tym, że najpierw ubiłam białka a potem dodałam żółtka, cukier, wanilie. Czy to mogło mieć wpływ na to, że zrobił się zakalec? Proszę o poradę, bo w smaku bardzo smaczne i chciałabym je powtórzyć tylko z lepszym efektem. Co zrobić również by borówki nie opadły?
    Serdecznie pozdrawiam
    Patrycja

  2. Cukinię trzeba startować na dużych oczkach?

    1. tak :)

    2. Małgorzata says:

      Owoce oprószyć mąką nie cukrem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x