Ciasto z cukinii i borówek


Proste i zdrowe ciasto z cukinii i borówek. Wilgotne, pyszne ciasto z niewyczuwalna cukinią oraz soczystymi borówkami. Wykonasz je dosłownie w kilka chwil.

Ciasto długo zachowuje swoją świeżość i spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni. Zamiast borówek możesz dodać jagody lub maliny.

Jeśli cukinia puści zbyt dużo soku, lekko ją odciśnij i dopiero wtedy dodaj do ciasta i wymieszaj.

Ciasto z cukinii i borówek to także idealne deser dla dzieci, którym przemycisz trochę składników odżywczych. Cukinia w cieście jest niewidoczna i zupełnie jej nie czuć.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cukinią.

ciasto z cukinią

CIASTO Z CUKINII I BORÓWEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka, duże
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki startej cukinii
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 100-150 g borówek
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Jajka miksujemy razem z cukrem, olejem, jogurtem, wanilią. Następnie dodaj cukinię i wymieszaj. Dodaj przesiane składniki i ponownie wymieszaj. Do ciasta wrzuć borówki i połącz z ciastem.
Formę o wym. 24×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.

ciasto z cukinią
ciasto z cukinią
ciasto z cukinią
ciasto z cukinią

wydrukuj teraz