Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z cukinią i kremem

Sierpień 30, 2017 , 3605 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z cukinią i kremem oraz świeżymi borówkami. Ciasto jest wilgotne, czekoladowe o mięsistej i dosyć ciężkiej konsystencji. Doskonały patent na zdrowe ciasto.

Cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do ciasta przez co jest zupełnie niewyczuwalna. Cukinia ma neutralny smak i doskonale pasuje do ciast i jednocześnie sprawia, że jest bardziej wilgotne.

Ciasto nie tylko ma w sobie cukinię, ale dodajemy również zdrowy jogurt naturalny oraz olej lub zamiennie oliwę z oliwek.

Ciasto mogą jeść osoby na diecie lub dzieci.

Ciasto czekoladowe z cukinią to połączenie dosyć ciężkiego ciasta oraz lekkiego kremu oraz owoców, które świetnie podkręcają i orzeźwiają smak. Do mieszania możesz użyć miksera, ale równie dobrze możesz wymieszać składniki szpatułką lub dużą łyżką drewnianą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

ciasto czekoladowe z cukinią

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 230 g startej cukinii
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 150 g borówek/jagód

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy na czas przygotowania ciasta.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, proszkiem oraz sodą. Jajka mieszamy razem z cukrami, jogurtem, olejem oraz solą. Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy odsączoną z nadmiaru soku cukinię i dodajemy ciasta, mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy świeżymi owocami.

ciasto czekoladowe z cukinią
ciasto czekoladowe z cukinią
ciasto czekoladowe z cukinią
ciasto czekoladowe z cukinią

Może to Cię zainteresuje