Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka z połówkami jabłek

Październik 6, 2017 , 10025 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szarlotka z połówkami jabłek w kruchym cieście. Bardzo proste ciasto, szybkie i do tego z dużą ilością jabłek. Typowe jesienne ciasto.

Do kruchego ciasta dodajemy odrobinę serka np. philadelphia lub innego kremowego. Nadaje on fajnego posmaku i dodatkowo nawilża ciasto.

Do szarlotki najlepiej użyć kwaśnych jabłek, które fajnie orzeźwią smak i będą kontrastowały z kruchym ciastem.

Szarlotka z połówek jabłek jest idealna do wykonania dla osób, które mają niewiele czasu na wypieki. Bardzo szybka w przygotowaniu, nie trzeba kroić jabłek na plasterki. Połówki jabłek najlepiej jeśli będą dopasowane rozmiarowo do siebie, wtedy uzyskamy ładny kształt ciasta.

Pięknie wygląda po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Bomby z jabłek wyglądają bardzo ciekawie i nietypowo.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z jabłkami.

szarlotka

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g maki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 50 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 5-6 średnich jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Jabłka obieramy i przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne. Oprószamy cukrem oraz cynamonem i zostawiamy, aż lekko puszczą sok. Mąkę przesiewamy następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt tortownicy o śr. 24 cm. Nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 15 min. Wyjmujemy i spód ciasta lekko oprószamy bułka tartą, układamy jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Jedną folię ściągamy i układamy ciasto na jabłkach. Zdejmujemy drugą część folii i lekko wciskamy ciasto pomiędzy jabłka. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

szarlotka
szarlotka
szarlotka
szarlotka
szarlotka
szarlotka
szarlotka

 

  • Marta Luty

    Świetna sprawa bo nie trzeba kroić jabłek i wygląda pięknie. Smakowita !

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Dziękuję :)

  • neenooha

    Piękna szarlorka. Ciasto smaczne i kruche, jabłka po upieczeniu rozpływają się w ustach. Na pewno zagości w repertuarze moich wypieków.

Może to Cię zainteresuje