Brownie z fasoli


Brownie z fasoli bez dodatku mąki. Super proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe z dużą ilością kakao. Doskonałe dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowymi.

Ciasto przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec. Doskonałe na przyjęcia i imprezy w stylu fit.

Brownie jest ciężkie, ceglaste i mocno wilgotne. Czuć intensywnie kakao oraz według mnie nie jest wyczuwalna fasola. Wierzch brownie  obsypałam kropelkami czekoladowymi.

Brownie z fasoli można traktować jako tzw. zdrowa słodycz. Idealne rozwiązanie dla osób uwielbiających słodycze, ale chcących

Idealne w okresie zimowych do gorącej herbaty imbirowej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie z fasoli

BROWNIE Z FASOLI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 420 g fasoli czerwonej z puszki ( po odlaniu z zalewy)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 55 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • kropelki czekolady na wierzch (1/3 szklanki)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Fasole dobrze osuszamy z zalewy. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i rozdrabniamy (zamiast malaksera możesz użyć np. widelca). Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, obsypujemy kropelkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady i pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero kroimy na kawałeczki.

brownie z fasoli

wydrukuj teraz