Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta z owocami

Ciasto salceson

Październik 24, 2017 , 5329 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo proste ciasto salceson, które wykonasz w kilka chwil. Wilgotne, czekoladowe z dosyć dużą ilością jabłek. Większość na pewno kojarzy to ciasto, ale w różnych rejonach ma inne nazwy.

Ciasto jest banalnie proste, wystarczy jajka dobrze ubić z cukrem i dodawać stopniowo pozostałe składniki.

Jabłka nadają fajnej wilgotności przez co spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni i nie będzie suche.

Idealne w jesienne i zimowe wieczory do kubka herbaty.

Ciasto salceson jest doskonałe na wspólne pieczenie z dziećmi, nie jest skomplikowanie przez co mogą pomagać np. w dodawaniu składników.

Wilgotne, proste i przepyszne ciasto. Czasami zamiast efektownych deserów chcemy zrobić mega proste ciasto i ten przepis zalicza się do nich. Nie ma mowy o zakalcu.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z jabłkami.

ciasto salceson

CIASTO SALCESON

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 40 g masła
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2-3 średnie jabłka (mogą być kwaśne)

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki i olej. Miksując cały czas na najmniejszych obrotach.
Jabłka kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 50-60 min. do tzw suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Masło roztapiamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto.

ciasto salceson
ciasto salceson
ciasto salceson
ciasto salceson

  • Monika Wachowiak

    Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów włoskich :)

Może to Cię zainteresuje