Znajdź swój przepis

Szarlotka orzechowa

8 listopada, 2017

Szarlotka orzechowa na kruchym cieście z mnóstwem jabłek i dużą ilością orzechów. Przepyszna, prosta szarlotka doskonała w sezonie jesiennym.

Szarlotka po schłodzeniu łatwo daje się kroić na kawałeczki. Warstwy tworzą całość, a ciasto kruche mięknie pod wpływem masy jabłkowej.

Jabłka do masy mogą być słodkie lub kwaśne w zależności jak słodkie ciasta lubisz. Dodatkowo galaretka dosładza masę. Ja dodałam cytrynową, dzięki temu szarlotka zyskała ciekawy smak.

Wierzch z orzeszków jest słodki, orzechowy oraz lekko chrupiący. Rewelacyjnie współgra z całym ciastem i dodatkowo je wzbogaca. Orzeszki możesz posiekać lub dodać całe.

Szarlotka orzechowa to fajna propozycja na jesień. Ciasto może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie traci na smaku. Przepyszne ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

szarlotka orzechowa

SZARLOTKA ORZECHOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki np. cytrynowe, brzoskwiniowe

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • ok. 300 g orzeszków ziemnych
  • 120 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy przez około 15 min, aż dobrze zmiękną. Dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do miski, następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Dodajemy śmietanę, żółtka oraz sól i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na kształt formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do zarumienienia. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Trzecią część podpiekamy przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy orzechy i smażymy przez około 5 min. Następnie wykładamy na lekko podpieczony spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 C przez około 5-10 min.
Jedną część ciasta układamy na dnie blaszki. Wykładamy połowę jabłek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wykładamy warstwę jabłek i przykrywamy trzecią częścią ciasta z orzechami na wierzchu. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

szarlotka orzechowa szarlotka orzechowa szarlotka orzechowa szarlotka orzechowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Orzeszki mogą być solone czy normalne?

    1. aneta Autor says:

      najlepiej bez soli :)

  2. Dzien dobry. Mam pytanie a propo dodawabia galaretek: czy dodajemy je rozpuszczobe czy „proszki” pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      proszki

  3. Ale piękna.
    Idealnie jesienne ciasto…
    :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x