Bananowe ciasteczka owsiane


Zdrowe i smaczne bananowe ciasteczka owsiane. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników i bardzo dojrzały banan. Ciasteczka możesz jeść na drugie śniadanie, zabrać do pracy lub przygotować na deser dla dzieci.

Do ciasteczek najlepiej nadaje się przejrzały banan. Jest on wtedy najsłodszy, ale także wykorzystujemy owoce i nie marnujemy kupionego jedzenia.

Ciasteczka są miękkie i delikatne w smaku. Groszki czekoladowe dodane do środka, fajnie współgrają ze smakiem banana i płatków.

Bananowe ciasteczka są zdrową alternatywą dla zwykłych ciastek. Płatki owsiane, cynamon, banany i kropelki gorzkiej czekolady to moc witamin i mikroelementów. Pyszne i sycące ciasteczka, które możemy jeść bez większych wyrzutów sumienia. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka owsiane.

 ciasteczka owsiane

BANANOWE CIASTECZKA OWSIANE

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

  • 85 g masła, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko, małe
  • 1 banan, dojrzały
  • 1 1/4 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta gałki muszkatołowej, opcjonalnie
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (chipsów) lub kawałki czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko oraz rozdrobnionego np. widelcem banana. Wsypujemy płatki, mąkę, cynamon, sól, sodę oraz gałkę. Mieszamy do połączenia i kremowej konsystencji. Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy ciasto i forujemy na papierze okrągłe ciasteczka. Zachowujemy duży odstęp bo ciasteczka będą podczas pieczenia się nieco spłaszczały. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-17 min. do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i dopiero przekładamy z papieru.

 ciasteczka owsiane
 ciasteczka owsiane

wydrukuj teraz