Ciasteczka z patelni


Ciasteczka z patelni są przepyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Na zewnątrz mają fajną zapieczoną skorupkę, natomiast w środku są mięciutkie i lekko kruche.

Do ciasteczek dałam 1/2 szklanki cukru, dzięki czemu nie było zbyt mocno słodkie. Dodatkowo rodzynki dosładzają je i nie ma sensu dodawania więcej chyba, że uwielbiasz mocno słodkie ciastka.

Do smażenia użyłam jedynie lekko nasączonego olejem płatka, którym przecierałam po każdej porcji patelnię, aby nic nie przywierało.

Do ciasteczek możesz dodać np. zmielone orzechy włoskie lub laskowe, suszoną żurawinę, pokrojone morele lub inne ulubione dodatki.

Ciasteczka z patelni i ich smak nie można porównać do innych ciasteczek. Są niepowtarzalne, oryginalne i zapewniam, że super smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

ciasteczka

CIASTECZKA Z PATELNI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 garść rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy cukry, jajka, cynamon, sól oraz masło. Szybko zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Na koniec dodajemy rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem i osuszone. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto o grubości około 3-4 mm. Wycinamy dowolnymi foremkami lub szklanką. Patelnie rozgrzewamy i przecieramy wacikiem nasączonym olejem. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni do zarumienienia.

ciasteczka

wydrukuj teraz