Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem

Snickers bez pieczenia

Listopad 24, 2017 , 5514 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo słodkie ciasto snickers bez pieczenia z budyniem i masą orzechową. Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na szybki deser.

TUTAJ znajdziesz przepis na wersję tradycyjną ciasta snickers pieczoną w piekarniku. Dwa warianty są równie smaczne.

Ciasto najlepiej wykonać dzień przed podaniem lub kilka godzin przed. Herbatniki zmiękną i będą tworzyły całość z masami, które stężeją i ładnie będą dawały się kroić.

Snickers to ciasto bardzo słodkie, dlatego na wierzch dałam gorzką czekoladę dla przełamania smaków. Na pewno będzie smakowało dla osób, które uwielbiają ciasto 3 bit. Orzeszki przed dodaniem do masy kajmakowej możesz zmielić i lekko podprażyć na suchej patelni, zyskają fajny aromat i smak.

Doskonałe na imprezy, spotkania lub urodziny dla dzieci.

Snickers bez pieczenia to doskonała alternatywa dla osób zapracowanych. Wykonasz je w kilka chwil i będziesz cieszyć się smacznym deserem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto snickers

SNICKERS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 120 g masła
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 250 g masy kajmakowej
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g masła
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • ok. 400 g herbatników maślanych

600 ml mleka gotujemy razem z cukrem, wanilią, solą oraz masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Następnie wlewamy powoli do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń.
Orzeszki ziemne mielimy na drobne kawałeczki. Masło przekładamy do rondelka razem z masą kajmakową, podgrzewamy do połączenia składników. Wsypujemy orzeszki i chwilę mieszamy do połączenia.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy na dnie herbatniki. Wykładamy połowę jeszcze ciepłego budyniu. Układamy drugą warstwę herbatników i przykrywamy połową masy kajmakowej. Ponownie herbatniki, budyń, herbatniki, masa kajmakowa.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy na noc do lodówki.

ciasto snickers
ciasto snickers
ciasto snickers
ciasto snickers

Może to Cię zainteresuje