Znajdź swój przepis

Pączki pieczone z masłem orzechowym

5 lutego, 2018

Pączki pieczone z masłem orzechowym i dżemem oraz lukrem orzechowym na wierzchu. Pączki pieczone są w piekarniku, a nie jak w wersji klasycznej smażone na oleju. Bardziej w smaku przypominają bułeczki, ale jest to na pewno wersja mniej kaloryczna.

Do nadzienia użyłam masła orzechowego, lekko solonego bez kawałeczków orzechów. Zamiast dżemu możesz użyć np. ulubionych powideł lub marmolady. Powidła są bardziej gęste i zostaje więcej nadzienia po upieczeniu w pączku.

Pączki pieczone w smaku bardziej przypominają bułeczki drożdżowe niż te klasyczne smażone na tłuszczu. Natomiast jest to bardzo dobra alternatywa w tłusty czwartek, dla osób na diecie lub dla tych, którzy nie mogą jeść potraw smażonych.

Najlepsze zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Wierzch posmarowałam lukrem wykonanym na bazie masła orzechowego i cukru pudru, ale możesz go zastąpić zwykłym lub po prostu pominąć. Pączki będą mniej kaloryczne i zdrowsze.

Pączki pieczone z masłem orzechowym i dżemem to moje ulubione smaki. Masło orzechowe uwielbiam i mogłabym je jeść w różnych kombinacjach. Pączuszki z piekarnika mają leciutką, pulchną i miękką konsystencję. Rewelacyjnie smakują z kubkiem dobrej herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pączki pieczone i wykonanie krok po kroku.

Pączki pieczone

PĄCZKI PIECZONE Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 14 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 jajko, całe
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER ORZECHOWY:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • masło orzechowego
  • dżem malinowy lub wiśniowy

DODATKOWO:

  • 1 jajko + łyżka mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Do niedużej miseczki wsypujemy drożdże suche lub świeże, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki. Chwilę mieszamy, zawijamy folią i odstawiamy na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko,jajko oraz żółtka ukręcone z pozostałym cukrem na kogel mogel. Chwilę wyrabiamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy przez około 5 min. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy do wchłonięcia. Ciasto powinno być raczej klejące i przywierające do dłoni, ale nie mocno. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
Napuszone ciasto wykładamy na dosyć obficie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 – 2 cm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki o śr. około 7-8 cm wykrawamy pączki. Na każdy placek wykładamy około 1/2 łyżeczki masła orzechowego oraz dżemu. Dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe pączki. Wkładamy do papilotek przeznaczonych do pieczenia muffinek. Przekładamy na blaszkę w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy folią lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy ze sobą. Lukier ma być dosyć gęsty, ale nadal płynny. Smarujemy pączki lukrem. Wierzch możesz oprószyć kawałeczkami orzechów np. ziemnych.

Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone Pączki pieczone

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Małgosia says:

    Z powodu alergii masło z orzeszków ziemnych nie dla mnie. Proszę mi podpowiedzieć, czy można zrobić coś podobnego z orzechów włoskich, laskowych lub pekan i jak?

    1. Ilovebake says:

      może z migdałów?

    2. Małgosia says:

      Ale w jaki sposób? Nie jestem ekspertką w pieczeniu…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x