Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Kasza jaglana z jabłkami

Luty 16, 2018 , 10221 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem zapiekana w piekarniku. Pyszna, zdrowa i do tego pożywna. Doskonała na deser, śniadanie lub kolację.

Kaszę gotujemy w tradycyjny sposób, aby była sypka i nie przegotowana na papkę. Gotujemy w wodzie, ale możesz ją ugotować również w mleku.

Jabłka (u mnie o słodkim smaku) pokroiłam w drobną kosteczkę i lekko poddusiłam, aby zmiękły. Jabłka były słodkie i nie dodawałam zbyt dużo cukru do kaszy i nadzienia. Wierzch posypałam cynamonem, podczas zapiekania tworzy się fajna skorupka z kaszy.

Do kaszy jaglanej z jabłkami uwielbiam dodać kleks z ubitej śmietanki bez żadnego cukru. Fajnie smakuje i dodatkowo podkreśla smaki.

Kasza jaglana w takiej opcji bardzo mi smakuje i mogłabym ją jeść na okrągło. W sezonie możesz jabłka zamienić malinami, jagodami lub truskawkami. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

kasza jaglana

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wodę zagotowujemy razem z solą i olejem. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień do minimum, chwilę mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i zostawiamy na 15 min.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 min.
Foremki lub kokilki smarujemy lekko masłem. Wykładamy na dno każdej kaszę jaglaną, jabłka i ponownie kaszę. Na wierzch dajemy małe kawałeczki masła i oprószamy lekko cynamonem. Każdą foremkę owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30 min. Na 5 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy. Podajemy z kleksem jogurtu lub ubitej śmietany.

kasza jaglana
kasza jaglana
kasza jaglana

Może to Cię zainteresuje