Monte z kaszy jaglanej


Monte z kaszy jaglanej to pyszny i zdrowy deser w dwóch smakach. Kakaowy dół oraz lekko kokosowy wierzch w połączeniu z orzechami tworzy ciekawy deser.

Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 2:1, aby była sypka i dobrze ugotowana. W przepisie na ten deser kaszę możesz nieco przegotować, wtedy łatwiej zmiksujesz ją na jednolity krem. Ja swój deser nie miksowałam zbyt mocno, ponieważ lubię czuć grudki z kaszy.

Deser z kaszy jaglanej to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja popularnego „monte”. Jeśli dbasz o swoją dietę, a masz chęć na coś słodkiego ten przepis to doskonałe rozwiązanie.

Monte z kaszy jaglanej to połączenie mocno kakaowego smaku z delikatnym, kokosowym smakiem kaszy. Przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kaszę jaglaną.

monte jaglane

MONTE Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3-4 pucharków

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka np. kokosowego, migdałowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego, niesolonego
  • 3 łyżki cukru, syropu klonowego, cukru brązowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • orzechy w karmelu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Kaszę przepłucz 2-3 razy pod zimną wodą. Wodę z solą zagotuj. Dodaj kaszę chwilę pomieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 15-20 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5-10 min. (woda powinna zupełnie wyparować). Dodajemy cukier, wanilię, mleko i miksujemy na krem (ja lubię czuć konsystencję kaszy i miksowałam trochę mniej). Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej kakao i masło orzechowe. Do pucharków lub szklanek wykładamy ciemną masę, następnie jasną i wierzch dekorujemy np. orzechami w karmelu lub gorzką czekoladą.

monte jaglane
monte jaglane
monte jaglane
monte jaglane

wydrukuj teraz