Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Torty

Tort śmietanowy z owocami i czekoladą

Marzec 7, 2018 , 18855 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Elegancki kilkuwarstwowy tort śmietanowy z owocami, czekoladą i ciasteczkami oreo. Doskonały pomysł na tort urodzinowy ozdobiony pralinkami czekoladowymi.

Tort przełożony jest delikatnym kremem śmietanowym na bazie mascarpone i kremówki. Do środka dodałam maliny, ale mogą być również wiśnie lub inne ulubione owoce, ale dobrze żeby były lekko kwaśne.

Ciasto czekoladowe z dodatkiem maślanki oraz kawy i oleju jest mocno wilgotne i nie potrzebuje już nasączenia. Ciężkie, aromatyczne, ciemne wręcz ceglaste o lekko zakalcowej konsystencji. Idealnie pasuje jako kontrast do delikatnego kremu.

Boki oraz wierzch wykończyłam kremem na bazie gorzkiej czekolady, który podkręcił smak całego tortu i nadał szlachetności.

Górę udekorowałam polewą czekoladową w stylu drip cake oraz kleksami z kremu i pralinkami.

Tort śmietanowy z owocami i czekoladą to jeden z pyszniejszych tortów w bogactwem smaków i aromatów. Rewelacyjny na urodziny, uroczystości lub inne okazje, które potrzebują odpowiedniej słodkiej oprawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort smietanowy

TORT ŚMIETANOWY Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki kakao
  • 2 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki gorącej kawy (bez fusów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • kilka ciasteczek oreo
  • trufle lub pralinki czekoladowe

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temp. pokojowej (oprócz kawy, która powinna być gorąca).

Maślankę, jajka, cukier, olej, wanilię mieszamy ze sobą. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą, proszkiem, kakao oraz dodajemy sól. Wsypujemy do mokrych składników i mieszamy tylko do połączenia najlepiej dużą łyżką drewnianą lub szpatułką. Na koniec dodajemy w niewielkich partiach kawę i mieszamy tylko do połączenia. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przelewamy ciasto (będzie dosyć rzadkie) i pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto możesz upiec także w dwóch tortownicach. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy. Wierzch ścinamy i przekrawamy na cztery części.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy, wykładamy 1/3 kremu i układamy maliny (mrożone wcześniej należy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku na sitku). Przykrywamy drugim blatem i wykładamy kolejną część kremu, wciskamy pokruszone ciasteczka oreo. Przykrywamy trzecim blatem i kolejna warstwa kremu i malin. Przykrywamy czwartą częścią ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podgrzewamy kremówkę i rozpuszczamy w niej czekoladę na krem. Studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia kremówkę z czekoladą miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty i jednolity krem. Ciasto schłodzone wykładamy na talerz lub paterę. Smarujemy boki oraz wierzch gotowym kremem (część kremu możemy zostawić do dekoracji). Wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki, aby masa zgęstniała.
Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Za pomocą łyżki wylewamy na boki lekko ostudzoną polewę, tworząc tzw. drip cake.
Górę i dół tortu możemy udekorować wyciskając fikuśne kształty ( u mnie z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki). Dekorujemy trufelkami czekoladowymi lub pralinami.

tort smietanowy
tort smietanowy
tort smietanowy
tort smietanowy
tort smietanowy
tort smietanowy

  • A.

    Pięknie Ci wyszedł!

  • A.

    Pięknie Ci wyszedł :)

  • Kamila Mróz

    Wygląda rewelacyjnie :) !

  • Asia.

    Czy któryś z blatów można nasączyć? Np. dolną warstwę, nic się nie stanie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W tym torcie nie ma sensu nasączać ciasta ponieważ jest już wilgotne :)

  • Ania

    Piekny tort???? Czy tort można zrobić wczesniej i zamrozić? Jeśli tak, to na ile wczesniej należy go wyciągnąć z zamrażalnika? Aby wystarczał dla 24 osób, jakiej średnicy powinna byc forma?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie radzę mrozić, całego tortu, a jedynie blaty i kremem przełożyć np. kilka godzin wcześniej :)

  • Ania

    Czy tort można zrobić wczesniej i zamrozić? Jeśli tak, to ile czasu przed podaniem należy go wyjąc?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zamrozić czy przechowywać w lodówce?

      • Ania

        Chciałam zrobić tort w czwartek, bo pozniej wyjeżdżamy na 2 dni, a potrzebny będzie w niedziele. Jak można go przechować?

  • Grzegorz Miśkiewicz

    W jakim programie piec?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Pieczemy góra-dól :)

Może to Cię zainteresuje