Ciasto z mascarpone


Ciasto z mascarpone i cytrynowym lukrem. Wilgotne, puszyste ciasto, które spokojnie można zrobić nawet kilka dni wcześniej. Idealne na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Przepis jest bardzo prosty i przy trzymaniu się zasady, że wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej nie ma mowy o zakalcu.

Ciasto z mascarpone o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość i ma wilgotną konsystencję. Przypomina troszkę babkę piaskową, ale jest nieco cięższe.

Wierzch polałam lukrem cytrynowym, natomiast do środka dodałam jedynie ekstrakt waniliowy. Jeśli lubisz ciasta cytrynowe możesz dodać do środka wyciśnięty sok z cytryny i skórkę. Ciasto będzie miało cytrusowy aromat i smak.

Ciasto z mascarpone jest idealne do przygotowania szybkiego deseru, ale także fajna propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

ciasto z mascarpone

CIASTO Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 -2 łyżki wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy po łyżce serek, cukier, sól, wanilię oraz po jednym jajku. Na koniec miksujemy masę z mlekiem oraz w kilku porcjach dodajemy przesianą mąkę. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wyciągamy z foremki. Cukier puder przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Lukier powinien być gęsty i płynny. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

ciasto z mascarpone
ciasto z mascarpone
ciasto z mascarpone
ciasto z mascarpone
ciasto z mascarpone

wydrukuj teraz