Znajdź swój przepis

Ciasteczka wielkanocne

27 marca, 2018

Kruche ciasteczka wielkanocne udekorowane kolorowym lukrem. Ciasteczka są maślane, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe na świąteczny stół.

Ciasteczka wielkanocne są bardzo proste do zrobienia i wystarczy kilka składników. Mąka krupczatka nadaje jeszcze większej kruchości i delikatności ciastu. Natomiast jeśli nie możesz jej kupić możesz zamiennie dodać zwykłą mąkę pszenną.

Lukier wykonałam na bazie białka i cukru pudru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi. Kolory możesz dowolnie wybierać i dodać do lukru swoje ulubione. Ja użyłam barwnika sypkiego, który wcześniej trzeba rozcieńczyć w odrobinie wody. Natomiast jeśli używasz w żelu możesz od razu dodać do lukru.

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci. Ciasteczka wielkanocne to przepyszny i do tego śliczny sposób na udekorowanie stołu świątecznego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

ciastka wielkanocne

CIASTECZKA WIELKANOCNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: około 2-3 blaszek

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:

  • barwniki: różowy, zielony i żółty (opcjonalnie)

Masło i żółtka powinny być prosto z lodówki. Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki masła i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Następnie dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy placek. Foremkami do ciasteczek wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
Białko ucieramy razem z cukrem pudrem na gęstą, jednolitą (bez grudek), ale płynną konsystencję. Dzielimy na trzy większe części i jedną mniejszą do wykonania kropeczek na ciasteczkach. Do trzech miseczek dodajemy barwniki (u mnie zielony, żółty i różowy). Lukier przełożyłam do sztywnego woreczka foliowego i lekko ścięłam róg. Dekorowałam ciasteczka zaczynając od brzegów, następnie je wypełniałam dosyć dużą ilością lukru w kolorze. Na koniec gdy lukier stężał wykonywałam na każdym kropeczki białym lukrem. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.

ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jak flugo ubijać białka?Żeby nie były zbyt sztywne,jak na beze.

  2. Te ciastka to hit! Pierwszego dnia średnio mi smakowały ale następnego dnia, jak poleżały w lodówce z lukrem były rewelacyjne. W Święta rozeszły się bardzo szybko, żałowałam że zrobiłam z jednej porcji. Wszyscy byli zachwyceni, oczywiście z dziećmi na czele ????

  3. Czy zamiast mąki krupczatki może być mąka ziemniaczana? Jeśli tak to ile jej dać ?

    1. aneta Autor says:

      po prostu zamien krupczatke na zwykla tortowa :)

  4. Agnieszka says:

    Jak długo można przechowywać te ciasteczka w pojemniku?

    1. aneta Autor says:

      około tygodnia :)

  5. Jak długo można przechowywać w pojemniku? :)

    1. aneta Autor says:

      z dekoracją przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku około tygodnia

  6. Witam, jak zmienić proporcje jeśli pominę mąkę krupczatkę?

    1. aneta Autor says:

      Zamiennie dodaj mąkę zwykłą :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x