Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche, Wielkanoc

Ciasteczka wielkanocne

Marzec 27, 2018 , 6885 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciasteczka wielkanocne udekorowane kolorowym lukrem. Ciasteczka są maślane, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe na świąteczny stół.

Ciasteczka wielkanocne są bardzo proste do zrobienia i wystarczy kilka składników. Mąka krupczatka nadaje jeszcze większej kruchości i delikatności ciastu. Natomiast jeśli nie możesz jej kupić możesz zamiennie dodać zwykłą mąkę pszenną.

Lukier wykonałam na bazie białka i cukru pudru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi. Kolory możesz dowolnie wybierać i dodać do lukru swoje ulubione. Ja użyłam barwnika sypkiego, który wcześniej trzeba rozcieńczyć w odrobinie wody. Natomiast jeśli używasz w żelu możesz od razu dodać do lukru.

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci. Ciasteczka wielkanocne to przepyszny i do tego śliczny sposób na udekorowanie stołu świątecznego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

ciastka wielkanocne

CIASTECZKA WIELKANOCNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: około 2-3 blaszek

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:

  • barwniki: różowy, zielony i żółty (opcjonalnie)

Masło i żółtka powinny być prosto z lodówki. Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki masła i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Następnie dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy placek. Foremkami do ciasteczek wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
Białko ucieramy razem z cukrem pudrem na gęstą, jednolitą (bez grudek), ale płynną konsystencję. Dzielimy na trzy większe części i jedną mniejszą do wykonania kropeczek na ciasteczkach. Do trzech miseczek dodajemy barwniki (u mnie zielony, żółty i różowy). Lukier przełożyłam do sztywnego woreczka foliowego i lekko ścięłam róg. Dekorowałam ciasteczka zaczynając od brzegów, następnie je wypełniałam dosyć dużą ilością lukru w kolorze. Na koniec gdy lukier stężał wykonywałam na każdym kropeczki białym lukrem. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.

ciastka wielkanocne
ciastka wielkanocne
ciastka wielkanocne
ciastka wielkanocne
ciastka wielkanocne
ciastka wielkanocne

Może to Cię zainteresuje