Znajdź swój przepis

Sernik krakowski

9 kwietnia, 2018

Najlepszy przepis na sernik krakowski jaki do tej pory miałam okazję spróbować. Dosyć ciężki na kruchym spodzie i kratką na wierzchu. Niezawodny przepis, który możesz wykorzystać w święta lub inne uroczystości rodzinne.

Do masy serowej możesz użyć twarogu tłustego, półtłustego lub dobrej jakości sernika z wiaderka. Twaróg musisz zmielić przynajmniej dwukrotnie, a idealnie byłby przepuścić przez maszynkę trzy razy. Twaróg jest delikatniejszy i lepiej połączy się z białkami.

Do sernika krakowskiego polecam użyć np. twaróg z wiaderka Hanusi z Piątnicy. Sernik wyjdzie idealnie nie za ciężki, ale także niezbyt kremowy.

Sernik krakowski jest jednym z tradycyjnych i popularniejszych serników pieczonych na święta lub rodzinne okazje. Zaraz po wiedeńskim jest rozpoznawalny dzięki kratce, którą wykonujemy na górze.

Sernik nie jest ceglasty i bardzo ciężki, dzięki ubitym białkom konsystencja sernika jest nieco lżejsza. Do środka możemy dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik-krakowski przepis

SERNIK KRAKOWSKI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, tłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny i skórka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • rodzynki do masy serowej (opcjonalnie)
  • żółtko z odrobiną mleka do wysmarowania paseczków ciasta

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło i żółtka na ciasto kruche powinno być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Siekamy szybko nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na kształt formy ( u mnie 23×35 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie w niewielkich porcjach dodajemy twaróg, sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową ( możesz dodać rodzynki).
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy na około 2-3 mm grubości. Wycinamy paseczki. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Układamy paseczki ciasta zaczynając od rogu foremki. Następnie układamy drugą warstwę paseczków tworząc kratkę. Żółtko mieszamy z odrobiną mleka i smarujemy paseczki. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz. Sernik powinien być sprężysty po upieczeniu, ale nie surowy w środku. Wierzch zarumieniony. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wkładamy do lodówki na całą noc.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Jeśli lukier jest zbyt płynny dodajemy więcej cukru pudru. Smarujemy wierzch sernika i zostawiamy do zastygnięcia.

sernik-krakowski przepis sernik-krakowski przepis sernik-krakowski przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Cudowny, obłędny sernik. Najlepszy krakowski jaki piekliśmy. Na imprezie rodzinnej zniknął w mig a ile telefonów o przepis już było.

  2. Super lubię

  3. Serniczek piekłam tydzień wczeßniej wyszedł super a nawet nie za bardzo opadł ,dzisiaj robiė znowu trzymajcie kciuki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x