Czekoladowe muffinki bananowe


Czekoladowe muffinki bananowe na bazie jogurtu greckiego. Mocno wilgotne, bananowe z dużą ilością kakao. Zdrowy deser i do tego prosty w wykonaniu.

Ciasto na muffinki to połączenie mokrych składników z suchymi. Podczas mieszania staramy się, aby składniki tylko połączyć i wylewać do foremek. Nie trzeba mieszać zbyt długo ponieważ staną się ciężkie i gumowate.

Banany do muffinek najlepiej jeśli będą miękkie i przejrzałe. Łatwiej je rozdrobnisz np. widelcem i będą o wiele słodsze.

Do muffinek dodałam także kawałki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao, które wzbogacają smak ciasta.

Czekoladowe muffinki bananowe to jedne z najsmaczniejszych babeczek jakie jadłam. Aromatyczne, słodkie i do tego zdrowe.

Doskonałe na deser dla dzieci lub inne imprezy i uroczystości.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na muffinki.

 muffinki bananowe

CZEKOLADOWE MUFFINKI BANANOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: około 12-14 muffinek

  • 190 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 banany, duże
  • 60 ml oleju np. rzepakowego
  • 240 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Jajko, rozdrobnionego banana (np. widelcem), wanilię, jogurt oraz olej mieszamy ze sobą. Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i układamy na wierzchu kawałki gorzkiej czekolady. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min. do tzw. suchego patyczka.

* do środka ciasta można dodać również drobno posiekaną czekoladę lub groszki.

 muffinki bananowe
 muffinki bananowe
 muffinki bananowe
 muffinki bananowe

wydrukuj teraz