Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Bananowa krówka

Kwiecień 18, 2018 , 8648 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto bananowa krówka bez pieczenia na herbatnikach. Banany, krem budyniowy, krem śmietankowy oraz kajmak. Przepyszne i proste ciasto.

Krem śmietankowy wykonałam na bazie kremówki, serka oraz mleka w proszku. Krem wyszedł bardzo delikatny, lekki i mleczny. Jak dla mnie super smaczny.

Banany, aby zbyt szybko nie ściemniały należy skropić sokiem z cytryny. Budyń natomiast wykonałam samodzielnie na bazie żółtek, które sprawiają, że ma kremową konsystencję.

Ciasto wykonujemy na kilka godzin przed podaniem, aby warstwy stężały i herbatniki miały czas zmięknąć.

Ciasto bananowa krówka uwielbiam i mogłabym polecać je dla każdego nie tylko na imprezy lub letnie spotkania. Sprawdzi się również na uroczystości, urodziny lub dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

bananowa krówka

BANANOWA KRÓWKA

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 l mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 3 banany
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • 1 puszka masy kajmakowej

Blaszka o wymiarach 24×24 cm

Do 600 ml mleka wsypujemy cukry i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka i przesiane mąki dodajemy do pozostałego mleka i dokładnie mieszamy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy mieszaninę zimnego mleka. Ponownie przekładamy na gaz i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Gotowy owijamy folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch” i zostawiamy, aż będzie w temp. pokojowej. Miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem lub folią i układamy na dnie herbatniki. Smarujemy 1/3 kremu budyniowego. Banany kroimy na dosyć duże plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na kremie i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy kolejną warstwę herbatników i smarujemy masą kajmakową (możesz ja chwilę podgrzać w rondelku wtedy lepiej będzie się rozsmarowywać), przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia. Wykładamy na herbatniki i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Podajemy oprószone posypką czekoladową lub startą czekoladą.

bananowa krówka
bananowa krówka
bananowa krówka
bananowa krówka
bananowa krówka
bananowa krówka

  • Katarzyna Kocowicz

    Witam, mam pytanie jakich innych owoców można użyć zamiennie,może truskawki? Niestety po ułożeniu skropionych cytryną bananów w budyniu natychmiast pojawiały się grudki, jakby masa się warzyła. Ciasto bardzo smakowało domownikom i chciałabym je powtórzyć ale i wyeliminować swoje błędy. Może za mocno skropiłam cytryną?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Mogą być maliny, truskawki lub borówki

Może to Cię zainteresuje