Placuszki serowe z jabłkami


Najlepsze placuszki serowe z jabłkami jakie jadłam idealne na śniadanie. Puszyste, delikatne z dużą ilością sera i jabłek.

Do placuszków możemy dodać zmielony twaróg, serek z wiaderka lub serek śmietankowy o kremowej konsystencji. Ja dodałam serek philadelphia, który idealne pasował do lekko kwaśnych jabłek.

Placuszki są w środku lekko wilgotne, serek jest wyczuwalny i do tego pokrojone jabłka. Na zewnątrz chrupiące z zarumienioną skórką.

Placuszki serowe z jabłkami to mój hit i jedno z moich ulubionych przepisów.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na placki, racuchy lub naleśniki.

placuszki serowe

PLACUSZKI SEROWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 180 g mąki tortowej
  • 200 g mielonego twarogu, serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 jabłka
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Dodajemy serek oraz żółtka i mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej opadła piana. Jabłka kroimy na nieduże kawałeczki i dodajemy do ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

placuszki serowe
placuszki serowe
placuszki serowe
placuszki serowe
placuszki serowe
placuszki serowe
placuszki serowe

wydrukuj teraz