Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Torty

Tort czekoladowy z wiśniami

Maj 2, 2018 , 12970 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszny, intensywny tort czekoladowy z wiśniami i bezami. Dosyć ciężki, mocno czekoladowy z warstwą wiśniową. Rewelacyjny przepis na tort urodzinowy.

Ciasto czekoladowe jest mocne w smaku, wilgotne i do tego z dużą ilością kakao i kawy. Nie trzeba go dodatkowo nasączać ponczem jest już wystarczająco nawilżone. Rewelacyjnie sprawdza się jako baza pod tort i nie jest bardzo słodkie.

Mus czekoladowy jest dziecinnie prosty do wykonania. Wystarczy roztopić czekoladę i dokładnie wymieszać ze sztywną bitą śmietaną. Dodatkowo dodałam do niego 2 łyżki cukru pudru, aby nie był za gorzki. W ten sposób mus jest słodziutki i fajnie kontrastuje z ciastem czekoladowym i wiśniami.

Jedna warstwa jest z dodatkiem pokruszonych małych bezików. Ja swoje wykorzystałam z przepisu na beziki wegańskie, które znajdziesz TUTAJ. Natomiast możesz kupić gotowe ze sklepu w różnych smakach.

Druga warstwa jest z dodatkiem wiśni zatopionych w galaretce. Wiśnie mogą być mrożone, świeże (lekko podgotowane) lub ze słoika. Jeśli lubisz możesz je zostawić na noc w alkoholu lub nalewce.

Tort czekoladowy z wiśniami na pewno będzie smakował dla osób, które uwielbiają mocne czekoladowe smaki i do tego przepadają za dość ciężkimi tortami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml kawy, gorącej bez fusów
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 400 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
  • ok. 100 g małych bezików

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kawy) powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz proszkiem do miseczki. W większym naczyniu mieszamy razem maślankę, olej, jajka, cukry oraz sól. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Cały czas mieszając szpatułką lub dużą łyżką drewnianą wlewamy stopniowo gorącą kawę. Tortownicę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i ścinamy nierówny wierzch ciasta (zostawiamy na później). Przekrawamy na trzy części.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy, aż zacznie tężeć. Następnie dodajemy wiśnie.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodą i zostawiamy do wystudzenia (musi być jeszcze płynna). Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Delikatnie łączymy z roztopioną czekoladą.
Jeden blat ciasta układamy w tortownicy. Wykładamy niedużą ilość musu czekoladowego. Następnie wykładamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Wkładamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie wykładamy ponownie mus. Przykrywamy drugim blatem i ponownie nieduża ilość kremu, następnie pokruszone bezy oraz ponownie mus. Przykrywamy trzecim blatem i wkładamy do lodówki na około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i smarujemy pozostałym musem boki oraz wierzch ciasta. Z odkrojonej góry ciasta, która została dekorujemy wierzch ciasta krusząc je na małe kawałeczki. Tort możemy schłodzić przez 1 godz. w lodówce.

tort czekoladowy
tort czekoladowy
tort czekoladowy

Może to Cię zainteresuje