Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką

Maj 4, 2018 , 41039 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne ciasto kruche z budyniową pianką w nowej odsłonie kakaowej. Słodziutkie, kruche i delikatne ciasto, które jest idealne na letnie spotkania. Maliny idealnie współgrają z kakaowym ciastem i pianką.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i możesz je przygotować wcześniej i zostawić owinięte folią w lodówce.

Wersja kakaowa ciasta kruchego jest intensywniejsza w smaku, ale mi smakuje bardziej niż tradycyjna.

Maliny mogą być świeże lub mrożone (wcześniej nie rozmrażamy). Jeśli nie masz pod ręką malin mogą być również inne owoce np. wiśnie.

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką i malinami to jedno z popularniejszych ciasta i jedno ze smaczniejszych.

Pianka jest niesamowicie delikatna, ciasto jest kruche i intensywnie kakaowe i do tego soczyste maliny. Idealne ciasto na lato.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto kruche z budyniową pianką w wersji tradycyjnej.

kruche-z-budyniową-pianką

KAKAOWE CIASTO KRUCHE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 x budyń śmietankowy, proszek (2×40 g)
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 400 g malin, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem oraz kakao. Następnie dodajemy sól, cukier oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.
Formę o wym. 24×24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15 min.
Białka miksujemy ze szczypta soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie wsypujemy przesiany proszek budyniowy i powoli wlewamy cienkim strumieniem olej. Masę wykładamy na podpieczony spód. Układamy maliny lekko je wciskając w piankę. Ścieramy pozostałą część ciasta na maliny. Pieczemy w temp. 190 C przez około 35-40 min.

kruche-z-budyniową-pianką
kruche-z-budyniową-pianką
kruche-z-budyniową-pianką

Może to Cię zainteresuje