Znajdź swój przepis

Sernik jaglany na zimno

11 maja, 2018

Sernik jaglany na zimno czyli deser z kaszy jaglanej z jogurtem greckim, truskawkami i spodem z ciasteczek. Przepyszny, lekki i do tego z zupełnie nie wyczuwalną kaszą. Doskonały deser bez pieczenia szczególnie w okresie letnim.

Sernik jaglany na zimno różni się nieco w smaku od tych tradycyjnych na twarogu. Zmielona kasza na jednolitą masę i dodatek jogurtu na pewno sprawi, że nie będzie wyczuwalna w smaku.

Warstwa z truskawek fajnie ożywia smak sernika i do tego warstwy pięknie wyglądają po przekrojeniu.

Spód z z ciasteczek (u mnie oreo) lub zamiennie herbatniki maślane np. kakaowe lub inne kruche ciasteczka.

Całość bardzo prosta w wykonaniu i szybka. Na pewno będzie smakowała dla osób, które uwielbiają różne desery z kaszy jaglanej.

Sernik jaglany to doskonała alternatywa na lato. Jogurt i śmietankę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym, będzie równie smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

sernik jaglany

SERNIK JAGLANY NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA MASĘ JAGLANĄ:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
  • 2 szklanki wody
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub wanilią z jednej laski
  • szczypta soli
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 180 g ciasteczek typu oreo
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:

  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie przynajmniej dwa razy. Dwie szklanki wody zagotowujemy razem ze szczyptą soli. Dodajemy kaszę i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy delikatnie i przykrywamy przykrywką. Gotujemy, aż do miękkości kaszy i odparowania całej wody. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Do masy jaglanej dodajemy cukry, jogurt oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z żelatyną.
Ciasteczka razem z kakao dokładnie rozdrabniamy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Masę z ciasteczek wykładamy na spód i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylewamy masę serową. Na czas przygotowania musu wkładamy do lodówki.
Truskawki świeże lub mrożone miksujemy, następnie przelewamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy na masę jaglaną i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

sernik jaglany sernik jaglany sernik jaglany sernik jaglany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. głodna says:

    Czy sernik wyjdzie bez żelatyny? Jestem alergikiem i nie mogę jej jeść. Jakiś inny dodatek?

    1. Ilovebake says:

      To może roślinna żelatyna agar agar :)

  2. Właśnie zaczynam robić :) zobaczę co wyjdzie, mam nadzieje, że wyjdzie tak pyszne jak się prezentuje u Pani na zdjęciach :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x