Ciasto szpinakowe z truskawkami


Ciasto szpinakowe z truskawkami o niesamowitym zielonym kolorze. Warstwa ciasta ze szpinakiem, krem śmietankowy i do tego świeże truskawki zatopione w galaretce. Szpinaku w cieście nie czuć zupełnie, natomiast pasuje idealne do truskawek.

Używając do ciasta świeżego szpinaku tzw. baby uzyskasz bardziej intensywny, jednolity i jaśniejszy odcień zieleni. Szpinak zmiksuj z odrobiną oleju, aby łatwiej było go rozdrobnić. Szpinak mrożony wcześniej zostaw do odmrożenia i odciśnij z nadmiaru wody.

W tym przepisie do ciasta dodałam mąkę krupczatkę. Natomiast jadłam ciasto ze szpinakiem na zwykłej mące tortowej i mi bardziej smakuje na krupczatce. Nie tylko ma delikatniejszą i lżejszą konsystencję, ale jakoś lepiej współgra smakowo ze szpinakiem.

Całość przełożona lekkim kremem śmietankowym z truskawkowym środkiem.

Ciasto ze szpinakiem i truskawkami nie tylko zadziwia swoim zielonym kolorem, ale także super smakiem. Pyszny deser do przygotowania na letnie spotkania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

ciasto szpinakowe

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g szpinaku świeżego lub mrożonego (około 300 g)

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ TRUSKAWKOWĄ:

  • 300-400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i ścinamy wierzch ciasta, z którego wykonujesz kruszonkę na wierzch.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Połowę kremu wykładamy na spód z ciasta. Następnie kroimy na kawałki truskawkami i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy na 15 min. do lodówki. Drugą część kremu wykładamy na wierzch i oprószamy pokruszonym wcześniej ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe
ciasto szpinakowe

wydrukuj teraz