Tarta Rafaello z truskawkami


Niezwykle lekka tarta rafaello z truskawkami o pysznym kokosowym smaku. Delikatna, krucha i puszysta jak chmurka, w sam raz w sezonie na świeże owoce.

Kruche ciasto wykonuje bez żółtek, a zamiennie dodajemy lodowatą wodę. Ciasto będzie tak samo kruche i mogą je jeść osoby z nietolerancja pokarmową.

Krem jest delikatny i puszysty jak chmurka. Mocno kokosowy z dodatkiem białej czekolady i niewielką ilością ekstraktu migdałowego. Rewelacyjnie pasuje do ciasta kruchego i truskawek.

Krem zagęściłam żelatyną, ale możesz dodać zamiennie mascarpone i zmniejszyć nieco ilość kremówki.

Tarta rafaello z truskawkami to moja letnia propozycja na prosty deser. Jest tak pyszna, że na pewno na jednym kawałku nie skończysz. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rafaello.

Tarta Rafaello

TARTA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 220 g mąki tortowej
  • 130 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody, lodowatej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 500 g truskawek
  • pralinki Rafaello oraz wiórki kokosowe do dekoracji

 * żelatynę możesz zastąpić dodając 250 g serka mascarpone do 350 ml kremówki.

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkowujemy ciasto na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i wykładamy na formę. Dociskając brzegi i dół, wycinamy nadmiar ciasta z góry. Nakłuwamy całe ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy, następnie wyciągamy delikatnie z formy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz startą białą czekoladę. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Krem wykładamy na ciasto, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie dekorujemy truskawkami, pralinkami oraz wiórkami kokosowymi.

Tarta Rafaello
Tarta Rafaello
Tarta Rafaello
Tarta Rafaello
Tarta Rafaello
Tarta Rafaello z truskawkami-16
 
Tarta Rafaello

wydrukuj teraz