Znajdź swój przepis

Torcik bezowy z truskawkami

13 czerwca, 2018

Leciutki torcik bezowy z truskawkami i kremem śmietankowym idealny na lato. Blaty bezowe z dodatkiem ciasta ucieranego, przełożony puszystym kremem i świeżymi owocami. Przepyszny i słodki deser.

Bezę pieczemy w tradycyjny sposób jedyną zmianą jest dodatek ciasta ucieranego na spód formy. Beza musi być dobrze ubita i gęstą w innym wypadku ciasto wyjdzie zakalcowe. Połączenie bezy i ciasta jest rewelacyjne i polecam wypróbować. Chrupiąca, piankowa beza i dodatek maślanego ciasta. Super pyszne i słodkie.

Dodatkiem do tortu jest leciutki i puszysty krem śmietankowy. Nie dodajemy do niego zbyt dużo cukru pudru, dzięki czemu deser nie jest przesłodzony i ma fajne warstwy, które siebie uzupełniają.

Truskawki sprawiają, że deser nie jest przesłodzony i mdły. Zamiennie mogą być np. maliny, wiśnie lub jagody.

Torcik bezowy z truskawkami to świetny pomysł na letni deser, który możesz podawać na przeróżne okazje te rodzinne lub bardziej oficjalne. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

torcik bezowy z truskawkami

TORCIK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g mąki tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • truskawki
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto i bezę powinny być w temp. pokojowej. Potrzebujemy dwie formy o średnicy 20-22 cm lub pieczemy jedno po drugim. Smarujemy je masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Maki przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec łączymy z mlekiem i suchymi składnikami. Gotowe ciasto równomiernie wykładamy na dwie formy.
Białka razem z solą miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru i miksujemy, aż uzyskamy gęstą i lśniąca konsystencję bezy. Wykładamy na dwa surowe ciasta. Pieczemy w temp. 140 C przez około 50 min. Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika włącz termoobieg i piecz w temp. 130 C. Studzimy uchylając lekko drzwi piekarnika.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę.
Jeden blat ciasta układamy na paterze lub talerzu bezą do dołu. Wykładamy krem i kawałki truskawek. Na górę nakładamy ciasto bezą do góry.

Inspiracja: mojewypieki.com

torcik bezowy torcik bezowy torcik bezowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x