Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto lodowiec

Czerwiec 15, 2018 , 30807 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto lodowiec, które dobrze schłodzone rzeczywiście smakuje podobnie do lodów. Połączenie kremów budyniowych o dwóch smakach razem z galaretką i owocami to hit tego lata. Błyskawiczne do przygotowania i doskonałe na upały.

Ciasto lodowiec nie wymaga pieczenia. Okrągłe biszkopciki stanowią bazę do deseru. Krem budyniowy wykonałam od podstaw sama. Nie bazujemy w tym wypadku na gotowym budyniu. Gotujemy samodzielnie budyń na bazie żółtek, które sprawiają, że smak jest delikatniejszy i smaczniejszy. Kremy dzielimy na dwie części: jeden jest o smaku waniliowym, natomiast drugi o wiele intensywniejszy o smaku kakaowym.

Na wierzch dodajemy dosyć dużą ilość owoców sezonowych i zalewamy galaretką. Ja użyłam malinowej, ale może być truskawkowa, owoce leśne lub inny ulubiony smak. Owoce możesz dodawać przeróżne w mixie lub dodać tylko jeden rodzaj. Według mnie pomieszanie daje smaczniejszy smak.

Ciasto lodowiec to idealny deser na lato. Szybki w przygotowaniu, nie trzeba używać piekarnika i do tego ten przepyszny smak. Jedno z lepszych ciast na zimno jakie jadłam. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto-lodowiec

CIASTO LODOWIEC

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 200 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • okrągłe biszkopty do przełożenia ( 2 torebki)
  • 2 x galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • owoce na wierzch np. truskawki, maliny, czereśnie

400 ml mleka zagotowujemy razem z solą, cukrem oraz wanilią. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz przesiane mąki. Zestawiamy z ognia gorące mleko i dodajemy cały czas mieszając zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na ogień i gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części, do jednej dodając przesiane kakao.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki).
Na dnie tortownicy o śr. 22-24 cm układamy biszkopty (można je delikatnie nasączyć np. wodą z cukrem i alkoholem). Wykładamy jasny krem, układamy biszkopty, ciemny krem i ponownie biszkopty. Układamy owoce i wylewamy tężejąca galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub najlepiej całą noc.

ciasto-lodowiec
ciasto-lodowiec
ciasto-lodowiec
ciasto-lodowiec
ciasto-lodowiec
ciasto-lodowiec

  • Iwona

    Witam, ciasto wygląda wspaniale!
    Za tydzień mam ważną uroczystość ale nie będę miała czasu więc chciałabym lodowca zrobić wcześniej i zamrozić, myśli Pani że to się może udać? Czy po rozmrożeniu będzie równie dobry czy raczej bardzo na tym ucierpi (wygląd lub smak)?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nigdy nie słyszałam o mrozeniu ciast bez pieczenia :) może na próbę zrób mała blaszke i zobaczysz czy jest ok :)

  • Kinga

    Zrobiłam i polecam! Ciasto nie jest za słodkie, co jest zaletą bo można go dużo zjeść i sie nie przesłodzić;) proporcje bardzo dobre, chociaż z drugiej paczki biszkoptów użyłam może 3-4 sztuki. Niestety zważyła mi się masa i nie wygląda to dobrze. Nie wiem dlaczego tak sie mogło stać… Budyń był dobrze wystudzony, masło w temp. Pokojowej.
    Jednak sam przepis uważam za warty wypróbowania:)

Może to Cię zainteresuje