Znajdź swój przepis

Sernik z białą czekoladą i jagodami

13 lipca, 2018

Leciutki i puszysty sernik z białą czekoladą i jagodami. Wyczuwalny smak czekolady idealnie komponuje z twarożkiem i świeżymi jagodami. Doskonały na lato ze świeżymi owocami, natomiast zimą z mrożonymi.

Kolejne połączenie, które jest jednym z moich ulubionych. Duża dawka czekolady będzie doskonała dla wielbicieli słodkich deserów. Natomiast jagody dodane na wierzchu stanowią bardzo smaczny kontrast i do tego w sezonie świeże jagody.

Sernik wykonałam na spodzie z herbatników, ale równie dobrze możesz przygotować na kruchym cieście lub biszkoptach.

Przepis jest szybki i mało pracochłonny. Idealny dla osób, które mają mało doświadczenia z wypiekami.

Sernik z białą czekoladą i jagodami tego lata to mój ulubiony deser. Przepyszny, słodki z dużą ilością jagód. Jeśli jeszcze nie próbowałaś zachęcam do spróbowania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik z białą czekoladą

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADA I JAGODAMI

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu np. półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka, duże
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x 40 budyń śmietankowy, proszek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • 1 paczka herbatników, maślanych
  • ok. 1 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Zmielony twaróg łączymy z jajkami, śmietanką, wanilią oraz przesianym cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wylewamy masę serową i formę wkładamy do większego żaroodpornego naczynia lub formy. Napełniamy do połowy gorącą wodą. Pieczemy w temp. 160 C przez około 70-75 min. Po 15 minutach pieczenia, gdy masa lekko się zetnie z góry wykładamy jagody wymieszane z łyżeczką mąki. Ponownie wkładamy do piekarnika i kończymy pieczenie. Po czasie pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Wyciągamy z wody i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószony świeżymi jagodami.

Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jakimi owocami mozna zastapic jagody?

    1. aneta Autor says:

      np. maliny lub wisnie

  2. Pysznie wygląda ???? ale chyba nie odważe się go zrobić, boję sie, że mogę coś zepsuć w tym serniku :( ale za to wieczorem bedę robić Raffaello na krakersach

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x